s5tech.net • Poglej temo - Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

Vse, kar ne najde mesta v ostalih rubrikah

Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a arksi » 13 Maj 2018, 09:33

Imam frekvencmeter od Matjaža Vidmarja. Sedaj bi rad z omenjenim frekvencmetrom meril frekvenco radijske postaje ISKRA PTR-100, ki ima izhodno moč 1W. Pomeril bi rad tudi frekvenco radijske postaje ISKRA TR40, ki ima izhodno moč 10W.
Sedaj merim frekvence kar z anteno na frekvencmetru, vendar je problem, ker imam odprto postajo in mi VF valovi "špricajo" v samo postajo in s tem motijo delovanje.

Kako, preko česa (auttenatorja?) bi lahko priklučil omenjeni postaji direktno na frekvencmeter?

LP
arksi
 
Prispevkov: 463
Pridružen: 21 Jan 2015, 08:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 537 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 10:21

Nisem čisto razumel tvojega vprašanja. No če sem prav razumel bi ti rad meril med običajnim delovanjem postaje. Svetujem, da narediš majhno zankico (1cm žice) na koncu koaksialnega kabla instrumenta. S tako sondo zajameš del polja, ki je v okolici postaje in meriš frekvenco.
Problem, ki lahko nastane je, da je koaksialni kabel od postaje do antene tako dolg, da v bližini postaje ni več dovolj polja za meritev.

Druga možna izvedba je, da narediš element, ki se imenuje smerni sklopnik ( directional coupler). Tako boš s takim sklopnikom lahko meril tudi od antene odbito energijo. Smerni sklopniki imajo neko določeno slabljenje glede na glavno pot signala. Kupljeni imajo to označeno na ohišju. Dobimo take, ki imajo od 3 pa do 45dm slabljenja. Ti elementi so sicer precej širokopasovni, a so kljub temu omejeni na določen frekvenčni pas. Ker potrebuješ to za moči do 10W boš moral upoštevati velikost signala, ki ga boš na takem sklopniku dobil in potem ta signal ustrezno zmanjšati.

Praviloma so za nižje frekvence smerni sklopniki precej veliki.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 10:27

Druga možnost je merjenje frekvence, ko postaja ni v uporabi, torej ne potrebuješ antene, temveč le attenuator, ki zmore potrošiti moč 10W.
Običajno se attenuatorje dobi za moči 2W, redkeje do močnejši. Ampak so! klik Konkretno tale ti tvojih 10W zmanjša na 10mW, kar pomeni, da že lahko nanj potem priključiš frekvenc meter.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a arksi » 13 Maj 2018, 12:32

VolkD je napisal/-a:Druga možnost je merjenje frekvence, ko postaja ni v uporabi, torej ne potrebuješ antene, temveč le attenuator, ki zmore potrošiti moč 10W.
Običajno se attenuatorje dobi za moči 2W, redkeje do močnejši. Ampak so! klik Konkretno tale ti tvojih 10W zmanjša na 10mW, kar pomeni, da že lahko nanj potem priključiš frekvenc meter.


Točno tako bi želel meriti.
Pač, postaji bi rad nastavil točno oddajno in sprejemno frekvenco. Če želim nastaviti oddajno frekvenco, je treba postajo spraviti v oddajo. ker imam postajo odprto (brez ohišja) in nanjo priključeno anteno, mi VF polje vpliva na samo VCO v postaji in postaji se doesedno "zmeša".
Postajo bi želel meriti direkntno preko koax kabla priključenega na frekvencmeter in na konektor od antene. Torej uporabim attenuator za 2W.
Koliko je pravzaprav dovoljena max. moč na vhodu frekvencmetra, da ga ne poškoduje?

Hmmm, Darko tale attenuator je zanimiv, ampak prav poceni pa ni, vsaj za hobi uporabo ;-). Da bi kakšen tak attenuator sam zgradil je pa verjetno prezahtevno?
Za smerni sklopnik pa prvič slišim, seveda, je pri tem treba upoštevati moje skromno znanje okrog VF tehnike ;-). Boma malo razisakl....

p.s. Attenuator je do max 2W. Amapak kako se pa potem meri npr. radijske postaje, ki imajo izhodno moč 25W, ali pa še več?
Zadnjič sem bil pri Mirkotu in on je obe postaji , to za 1W in to za 10W priključil na merili istrument Marconi za merjenje frekvence in modulacije , ter moči. A je uporabil attenuator?
Zadnjič spremenil arksi, dne 13 Maj 2018, 12:40, skupaj popravljeno 1 krat.
arksi
 
Prispevkov: 463
Pridružen: 21 Jan 2015, 08:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 537 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 12:40

Ja imeti moraš umetno breme, ali pa dovolj močan attenuator. Poglej tiste na e-bay-u, link imaš zgoraj.
Marconi ima interno noter umetno breme.

Pri oznaki attenuatorja 2W max je mišljena trajna obremenitev. Trenutna je lahko nekaj višja. A ne mnogo! 10W bo preveč. Attenuator se lahko poškoduje.

Če boš na vhod frekvenc metra pripeljal 10mW, kar je 10dbm boš gotovo še v varnem območju.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 12:44

arksi je napisal/-a:Postajo bi želel meriti direkntno preko koax kabla priključenega na frekvencmeter in na konektor od antene. Torej uporabim attenuator za 2W.

Če boš postajo nastavil tako, da bo dajala le 1W, attenuator, ki je predviden za 2W povsem zadostoval. Druga stvar je kakšen attenuator imaš ? Kakšno je njegovo slabljenje. V tvojem primeru bi attenuator moral imeti najmanj 20db slabljenja.

Se pa moraš stalno zavedati, da bo napačen preklop postaje na 10W v tem primeru poškodoval attenuator in verjetno tudi vhod v frekvensmeter.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 12:47

arksi je napisal/-a:Hmmm, Darko tale attenuator je zanimiv, ampak prav poceni pa ni, vsaj za hobi uporabo ;-). Da bi
kakšen tak attenuator sam zgradil je pa verjetno prezahtevno?
Ja te stvari niso ravno poceni, ampak tule za manj kot 80$ dobiš dva.
Treba je upoštevati, da lahko enega prodaš, ali pa se dogovoriš s kom že vnaprej za skupen nakup. Je pa k temu treba dodati še morebitno carino.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 12:50

arksi je napisal/-a:Za smerni sklopnik pa prvič slišim, seveda, je pri tem treba upoštevati moje skromno znanje okrog VF tehnike ;-). Bom malo raziskal....
Mogoče bi bilo pa zanimivo narediti eno predavanje na temo elektronskih elementov v RF tehniki.
V mislih imam:
-attenuatorje (fiksne, nastavljive) °uporaba
-smerne sklopnike °meritve moči, reflektirane moči, odvzem signalov.
-delilnike moči
-hibride

...
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a arksi » 13 Maj 2018, 13:31

VolkD je napisal/-a:
arksi je napisal/-a:Za smerni sklopnik pa prvič slišim, seveda, je pri tem treba upoštevati moje skromno znanje okrog VF tehnike ;-). Bom malo raziskal....
Mogoče bi bilo pa zanimivo narediti eno predavanje na temo elektronskih elementov v RF tehniki.
V mislih imam:
-attenuatorje (fiksne, nastavljive) °uporaba
-smerne sklopnike °meritve moči, reflektirane moči, odvzem signalov.
-delilnike moči
-hibride
...


Mislim, da bi bilo za marsikoga zanimivo......

Ok, to mi je sedaj jasno. Uporabiš dovolj "močan" attenuator in potem lahko meriš frekvenco.

Kakšno je pa umetno breme? A je to skupek uporov na katerih se troši VF izsevana moč?
A je kaj od tega (attenuator, umetno breme), za hobi meritve, narediti tudi v samogradnji?

VolkD je napisal/-a:Ja te stvari niso ravno poceni, ampak tule za manj kot 80$ dobiš dva......

Samo tale na linku ne deluje. To se prodaja samo za dele, če jaz prav razumem (For parts or not working
). Koliko je šele cena delujočega, verjetno cena še poskoči.?
arksi
 
Prispevkov: 463
Pridružen: 21 Jan 2015, 08:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 537 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 14:13

arksi je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Ja te stvari niso ravno poceni, ampak tule za manj kot 80$ dobiš dva......

Samo tale na linku ne deluje. To se prodaja samo za dele, če jaz prav razumem (For parts or not working
). Koliko je šele cena delujočega, verjetno cena še poskoči.?
A? Ups,.. to sem pa spregledal!
Ja s pokvarjenim nimaš kaj početi. Ampak folk pa res poskuša vse prodat.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 14:16

Evo - tukaj imaš tri take, ki imajo 10 db slabljenja. Zraven je pa še en 50Ω upor.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a radix » 13 Maj 2018, 14:30

arksi je napisal/-a:A je kaj od tega (attenuator, umetno breme), za hobi meritve, narediti tudi v samogradnji?
Da, vse to se lahko naredi v samogradnji. Čim nižje so frekvence, toliko lažja je gradnja. Teh stvari je po celem internetu toliko, da niti linkov ne bom lepil. Išči "rf dummy load", "directional coupler" itd.

Za samo meritev frekvence, kjer ni potrebno točno poznavanje nivoja signala, lahko uporabiš tudi delilnik. Ampak če nočeš, da odbita moč konča na izhodni stopnji postaje, moraš izhod delilnika še vedno zaključiti z bremenom (antena ali pa umetno breme). Tukaj je opisana izgradnja uporovnega delilnika. Obstajajo tudi kapacitivne in transformatorske izvedbe, ampak je bil ta link prvi zadetek iskanja.
radix
 
Prispevkov: 1152
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 260 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 13 Maj 2018, 20:01

Jaz bi ostal kar pri istem avtorju in uporabil 50 ohm uporovno breme tega W-metra do 10 W in do 500 MHz:
http://lea.hamradio.si/~s53mv/equipment/wattmeter.html
in dodal le enostaven R delilnik.

Po podatkih RF vhoda frekvencmetra (do 200 MHz) je občutljivost okoli -20 dBm, torej potrebuješ delilnik 40 dB: 1 W --> 100 mW.
Torej umetni anteni z načrta dodaš delilnik na primer z vrednostmi 470k / 47 ohm na maso. Za začetek, če pa signala ne bo dovolj pa zmanjšaš vrednost 470k upora.
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1127
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 194 krat
Prejel zahvalo: 383 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a arksi » 13 Maj 2018, 20:34

S53DZ je napisal/-a:Jaz bi ostal kar pri istem avtorju in uporabil 50 ohm uporovno breme tega W-metra do 10 W in do 500 MHz:
http://lea.hamradio.si/~s53mv/equipment/wattmeter.html
in dodal le enostaven R delilnik.

Po podatkih RF vhoda frekvencmetra (do 200 MHz) je občutljivost okoli -20 dBm, torej potrebuješ delilnik 40 dB: 1 W --> 100 mW.
Torej umetni anteni z načrta dodaš delilnik na primer z vrednostmi 470k / 47 ohm na maso. Za začetek, če pa signala ne bo dovolj pa zmanjšaš vrednost 470k upora.


Hvala za vse odgovore in informacije.
No, tole je kar zanimiva in dokaj enostavna gradnja.
Ne razumem pa kam naj bi dodal upora 470k / 47 ohm na maso in zakaj pravzaprav naj bi dodal upora?

A kaj takega za cca 30€ bi bilo uporabno 40W/30db (https://www.ebay.com/itm/RF-Coaxial-Att ... MdboNEVOow)?
arksi
 
Prispevkov: 463
Pridružen: 21 Jan 2015, 08:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 537 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 20:50

arksi je napisal/-a:A kaj takega za cca 30€ bi bilo uporabno 40W/30db (https://www.ebay.com/itm/RF-Coaxial-Att ... MdboNEVOow)?

Dobra izbira, še sam bom enega kupil.
Imam hp435a power meter. Sonda sme dobiti največ 100mW moči - tole bo odličen dodatek.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 20:53

Še dodatna informacija:
Kupil bom takega s 30db slabljenja, zato, da bom lahko meril moči tudi nad 10W.

Pri tako velikem slabljenju attenuatorja, ga lahko koristiš tudi kot umetno breme, saj bo neprilagojenost izjemno majhna.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 13 Maj 2018, 21:03

Dobra izbira atenuatorjev na zgornjih linkih in dobra cena!

No, pri mojem predlogu sem naredil veliko napako, ki pa ne bi bila usodna.
Namreč 40 dB slabljenja je enako faktorju napetosti 100. Torej potrebuješ 4k7 / 47 ohm.

Mislil sem na najenostavnejšo rešitev vezja:
1. zvezdasta vezava 9 x 470R uporov z žile na maso,
2. vezava napetostnega delilnika 4k7 / 47R z žile na maso,
3. odcep med 4k7 in 47R in maso za frekvencmeter.
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1127
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 194 krat
Prejel zahvalo: 383 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a arksi » 13 Maj 2018, 21:36

VolkD je napisal/-a:Še dodatna informacija:
Kupil bom takega s 30db slabljenja, zato, da bom lahko meril moči tudi nad 10W.

Pri tako velikem slabljenju attenuatorja, ga lahko koristiš tudi kot umetno breme, saj bo neprilagojenost izjemno majhna.


Imam izdelan tudi tale wattmeter. Potem bi z omenjenim attenuatorjem(40W/30db) lahko meril moči tudi nad 10W?
A naj raje vzamem 40W/40db attenuator, ki ima še večje slabljenje?

S53DZ je napisal/-a:Dobra izbira atenuatorjev na zgornjih linkih in dobra cena!

No, pri mojem predlogu sem naredil veliko napako, ki pa ne bi bila usodna.
Namreč 40 dB slabljenja je enako faktorju napetosti 100. Torej potrebuješ 4k7 / 47 ohm.

Mislil sem na najenostavnejšo rešitev vezja:
1. zvezdasta vezava 9 x 470R uporov z žile na maso,
2. vezava napetostnega delilnika 4k7 / 47R z žile na maso,
3. odcep med 4k7 in 47R in maso za frekvencmeter.


Aha, sedaj mi je jasno kaj si hotel svetovati. To je v bistvu sonda za osciloskop. Tej sondi bi dodal napetostni delilnik in dobil ven tistih nekaj mV za meritev frekvence......
arksi
 
Prispevkov: 463
Pridružen: 21 Jan 2015, 08:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 537 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 21:44

arksi je napisal/-a:Imam izdelan tudi tale wattmeter. Potem bi z omenjenim attenuatorjem(40W/30db) lahko meril moči tudi nad 10W?
Tako je!
arksi je napisal/-a:A naj raje vzamem 40W/40db attenuator, ki ima še večje slabljenje?
No pretiravati ne gre, je pa odvisno od potreb. Lahko na prste ene roke preštejem kdaj sem meril moči nad 100W.
Je pa seveda precej odvisno kakšen je tvoj interes. Če ne boš delal linearnih ojačevalnikov, ki dajejo ven 1kW in več, bo 30db dovolj.
V vsakem primeru pa boš potreboval 30db, mogoče tudi manj. Sploh če boš hotel meriti recimo v območju do nekaj W.

Torej je smiselno kupiti 30db + če se potrebuje 10db.

Ali pa še bolje 20db +10db +10db. S tem, da je imenitno imeti 20db za moč 100W, ostali pa so lahko za manjše moči, saj bo pri 100W vhodne moči na attenuatorju 20db prišlo vsega 1 W moči.

Attenuatorji s SMA konektorji so nekaj cenejši, potrebuješ pa še prehod iz N na SMA.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a arksi » 13 Maj 2018, 22:17

Meril bi moči tam do 30W. Kaj več ne potrebujem. Niti kakšnih ojačevalnikov ne bom delal....
No, potem bi bila izbira 3db nekako prava.?

Če želim iz izhod iz attenautorja priključiti na frekvencmeter, ki ima BNC priključek, potem bi bila to prava izbira?
Torej priključen iz N na BNC.?
arksi
 
Prispevkov: 463
Pridružen: 21 Jan 2015, 08:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 537 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 22:24

arksi je napisal/-a:Meril bi moči tam do 30W. Kaj več ne potrebujem. Niti kakšnih ojačevalnikov ne bom delal....
No, potem bi bila izbira 3db nekako prava.?
Verjetno si mislil 30db.

arksi je napisal/-a:Če želim iz izhod iz attenautorja priključiti na frekvencmeter, ki ima BNC priključek, potem bi bila to prava izbira?
Torej priključen iz N na BNC.?
Ja, ta bo prava.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a PRC515 » 13 Maj 2018, 22:58

Hmm.........
https://www.ebay.com/itm/RF-Coaxial-Att ... MdboNEVOow

Pred kratkim smo na firmi potrebovali več takih atenuatorjev, in smo jih kupili, tudi za tako dobro ceno kot je ta, mogoče je bil celo prodajalec isti, tega v tem trenutku ne vem.
Do 2GHz so bili za silo še uporabni, ampak tudi v tem frekvenčnem pasu je bila valovitost cca 2.5dB !!
Za aplikacijo, kjer smo jih potrebovali je bilo še vzdržno.
Za meritve z F-metrom bodo v redu, power meter pa bo postal samo še indikator.........
PRC515
 
Prispevkov: 126
Pridružen: 24 Feb 2015, 19:11
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a arksi » 14 Maj 2018, 08:11

VolkD je napisal/-a:....... Verjetno si mislil 30db........

Ja, seveda. Nula se je izmuznila ;-).

PRC515 je napisal/-a:.......Pred kratkim smo na firmi potrebovali več takih atenuatorjev, in smo jih kupili, tudi za tako dobro ceno kot je ta, mogoče je bil celo prodajalec isti, tega v tem trenutku ne vem.
Do 2GHz so bili za silo še uporabni, ampak tudi v tem frekvenčnem pasu je bila valovitost cca 2.5dB !!
Za aplikacijo, kjer smo jih potrebovali je bilo še vzdržno.
Za meritve z F-metrom bodo v redu, power meter pa bo postal samo še indikator.........


Hvala za informacijo.
Verjamem, da tile Kitajski attenautorji pri višjih frekvencah "popačijo" signal.
Jaz bom zaenkrat meril frekvence samo v 2m pasu. Upam, da bodo pri teh frekvencah vsak kolikor toliko "prezvečili" VF signal. da bo uporaben za meritev.
arksi
 
Prispevkov: 463
Pridružen: 21 Jan 2015, 08:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 537 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Maj 2018, 09:35

Jaz sem že leta nazaj naredil 5W attenuator z 20db slabljenja. Tja nekje do 350MHz je bil povsem raven. Potem so se pa začeli problemi. Nekaj tega sem kompenziral z raznimi RC dodatki. Dosegel sem +-0.8db of 0 do 480MHz. Višje pa zadeva ni uporabna.

Tako nekako menim, da so vsi kitajčki nekje do 500MHz neproblematični, ker si nalašč verjetno ne delajo nelinearnosti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27179
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5028 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Priklop radijske postaje na S53MV frekvencmeter

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 14 Maj 2018, 17:49

Še informacija o varnih nivojih za "front-end" S53MV frekvencmetra:

RF vhod frekvencmetra ima po podatkih avtorja 50 ohm-ski vhod.
Pri 145 MHz signalu na RF vhodu je pri polnem odklonu bar-metra izmerjena moč na vhodu nekaj nad 0 dBm, torej 1 mW! Večja moč za meritev na teh frekvencah ni potrebna.
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1127
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 194 krat
Prejel zahvalo: 383 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 41


Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost