Nemo-HD

Vse, kar ne najde mesta v ostalih rubrikah

Nemo-HD

OdgovorNapisal/-a neoto » 23 Okt 2020, 16:28

Pred kratkim sva bila z Darkotom na vezi glede reševanja okvare komponent na UHF oddajniku za satelit Nemo-HD, pa me je pobaral, da nič o tem nismo napisali... :)

Nemo-HD
Slika

Torej, letos septembra smo Slovenci v vesolje poslali dva satelita, sam pa sem že nekaj časa udeležen pri razvoju satelita Nemo-HD, zato bo tale post samo o 'njemu'. Moje področje je sicer bolj visokonivojsko vodenje in planiranje, a imam pregled nad delovanjem vseh komponent.

Slika
Na sliki zgoraj smo junija 2014 sestavljali 'DirtySat' verzijo satelita, kjer se preveri pravilnost namestitve vseh mehanskih in elektronskih delov ter delovanje celotnega sistema. Zatem se je satelit spet razstavilo v posamezne komponente, se jih očistilo ter premestilo na končno sestavo v čisti sobi. Na koncu še en selfie slovensko-kanadske ekipe s sekundarnim instrumentom (čeprav je 'širokokoten', smo morali odpreti vrata med čistimi sobami ter se postaviti na drugi konec prostora, fokus pa je nastavljen na neskončno, zato je pri 15 metrih razdalje slika še vedno zamegljena).
Slika

Če povzamem podatke s https://www.space.si/mikrosatelit/:

- Center odličnosti Vesolje-SI je razvil interaktivno satelitsko misijo za daljinsko zaznavanje z visoko natančnostjo, ki bo omogočala zajem multispektralnih podob zemeljske površine ter snemanje HD videa. Misija temelji na mikrosatelitu za opazovanje Zemlje NEMO-HD, ki ga je CO Vesolje-SI razvil v sodelovanju s kanadskim Space Flight Laboratorijem (SFL) Inštituta za vesoljske študije Univerze v Torontu.
- Satelit ima dva optična instrumenta – ozkokotnega in širokokotnega. Ozkokotni instrument dosega prostorsko ločljivost 5,6 m v štirih kanalih, ki odgovarjajo spektralnim kanalom Landsat-1, 2, 3 in 4 (420–520 nm, 535–607 nm, 634–686 nm, in 750–960 nm). Širokokotni instrument pa ima prostorsko ločljivost 40 m. Oba instrumenta lahko snemata tudi HD video z ločljivostjo 1920 x 1080 pikslov.
- Satelit lahko snema Zemljo kadarkoli, podatke pa lahko prenesemo le takrat, ko preleti Zemeljsko postajo.
- Satelit vključuje standardne podsisteme, senzorje in aktuatorje, ki sestavljajo triosno stabilizirano platformo. Nadgrajen je s 50 Mbps X-band oddajnikom, 279,4 GB pomnilnika, z visoko zmogljivim računalnikom in z elektroenergetskim sistemom s 300 Wh Li-ion baterijo.
- Satelit je bil izstreljen z raketo Vega 3. septembra 2020 ob 3:51:10 CEST z izstrelišča v Francoski Gvajani v sončno sinhrono orbito (približno 10:30).
- Satelit je voden pod oznako NEMO-HD (https://celestrak.com/cesium/orbit-viz.php?tle=/satcat/tle.php?CATNR=46277&satcat=/pub/satcat.txt&orbits=1&pixelSize=3&samplesPerPeriod=90)

Za uspešno komunikacijo s satelitom imamo dve zemeljski postaji - eno na lokaciji Pomjan nad Koprom, kjer s 5.2 m parabolo sprejemamo S-band in X-band signale, ter eno na strehi Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, kjer oddajamo na UHF. Koprska antena je postavljena na lokaciji z zelo ugodnim pogledom na nebo ter malo viri motenj. Signal s satelita lahko ob ugodnih pogojih spremamo tudi, ko je satelit le 2°nad horizontom - za boljšo predstavo, takrat je satelit več kot 2000 km stran (npr. ko preleti piramide v Egiptu).
Slika Slika
Slika
Obe postaji sta popolnoma avtomatizirani ter omogočata oddaljen dostop za nadzor in upravljanje. Parabola v Kopru ima zanimivo mehaniko, saj je izvedba 3-osna in zato nima težav z 'gimbal lock' med visokimi preleti. Krmiljenje zanjo je naredilo slovensko podjetje Aerium. Ljubljanska antena pa uporablja enostaven pogon azimut/elevacija, krmiljen s krmilnikom podjetja SPID (mogoče ga že kdo od vas pozna ali celo uporablja). Žal pa se je izkazalo, da Poljaki niso ustrezno zasnovali sistema vodenja ter same elektronike senzorjev položaja (so občutljivi na RF sevanje v UHF področju) in bomo za izboljšanje robustnosti delovanja te antene kmalu vgradili drug krmilnik, prav tako slovenske izdelave.

Trenutno poteka t.i. 'commisioning' faza misije, kjer se preverja pravilno delovanje vseh komponent satelita v vesolju - preverjamo dogajanje z napajalnim delom med izvajanjem operacij (praznjenje in polnjenje baterij), umerjamo fokusni mehanizem na glavnem instrumentu, testiramo delovanje t.i. mission planning programske opreme itd.
Kot sem v uvodu omenil, je prejšnji teden med testiranjem prišlo do okvare močnostnega ojačevalnika na UHF postaji - stekla je akcija popravila ter iskanja alternativ (še enkrat hvala, Darko!), na koncu nam je uspelo z menjavo nekaj komponent v napajalniku ojačevalnika le-tega popraviti ter nadaljevati s testiranjem.

Pred kratkim je bil dogodek v Centru Noordung, kjer je direktor Space-SI predstavil dogajanje ob izstrelitvi: njegova predstavitev je na https://youtu.be/zr_meenPNL8?t=2664 - nekaj prvih slik iz vesolja, posnetih z Nemo-HD: https://youtu.be/zr_meenPNL8?t=3592

Na satelitu in v celotnem podpornem sistemu je veliko zanimivih stvari, o katerih pa žal (vsaj zaenkrat) ne morem iti v detajle. Če imate kakšna vprašanja, se bom potrudil na njih odgovoriti.
Uporabniški avatar
neoto
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 09 Feb 2015, 19:55
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Nemo-HD

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 23 Okt 2020, 18:59

Odlično. Čestitam.

Pa še vprašanje: so kake "vojske" tudi poleg?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11864
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1668 krat
Prejel zahvalo: 4360 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 153

Re: Nemo-HD

OdgovorNapisal/-a neoto » 23 Okt 2020, 20:52

Slovenska vojska mislim da ni zraven, je pa celotna ekipa kar številčna, poleg tega posredno ali neposredno sodeluje tudi več podjetij (http://www.space.si/o-centru/ustanovitelji/).
Uporabniški avatar
neoto
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 09 Feb 2015, 19:55
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 1


Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost