Barva za kovino

Vse kar je v zvezi z mehanskimi rešitvami, vse kar ne spada drugam.

Barva za kovino

OdgovorNapisal/-a Kroko » 15 Okt 2023, 13:56

S čim prebarvati DIY delavniško opremo (ogrodje pulta, voziček,...)?

Včasih sem uporabljal Tesarol.
https://www.helios-deco.com/sl/izdelki/ ... vna-barva/
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 764 krat
Prejel zahvalo: 2340 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Barva za kovino

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Okt 2023, 14:10

Ti res toplo priporočam, vzemi vse te kovinske stvari in jih odpelji na prahasto barvanje.
Jaz sem delavnico delal pred 30 leti in sem barval s čopičem, če bi to počel danes nebi niti pomislil, da bi kaj takega počel ponovno. CNC sem pa že prahasto pobarval.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat

OdgovorNapisal/-a tomazp » 15 Okt 2023, 14:19

Prašno lakiranje je super. Čeprav tudi ne bo najcenejše. Včasih moraš plačati še za menjavo barve. Pa počakati, da prideš na vrsto. Če so pa kakšne masivne zadeve npr. Jeklena pločevina debeline 20mm pride še dražje zaradi predgrevanja. V komori se ne ogreje dovolj hitro.

Drugače je dobra varianta Alkyton. Dvakrat premažeš z valjčkom in je gotovo in lično. Ne rabiš temeljne barve.

https://www.spekter-zalec.si/avto/motip/alkyton/
tomazp

Zahvalil se je: 141 krat
Prejel zahvalo: 255 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 53

OdgovorNapisal/-a Carko » 15 Okt 2023, 14:46

Tessarol Direct in Hammerite sta tudi dobri varianti - all in one.
Carko

Zahvalil se je: 219 krat
Prejel zahvalo: 1159 krat

OdgovorNapisal/-a mitkum » 15 Okt 2023, 15:40

Jaz za barvanje železnih konstrukcij uporabljam 2 komponentne poliuretanske barve. V mešalnici mi namešajo poljubno po RAL lestvici. Na izbiro je sijaj ali pol sijaj. Zadeva je na otip suha po pol ure, v 12 urah popolnoma suha. Dobiš jo v vsaki malo boljši mešalnici in je svetlobna leta pred raznimi Heliosi in Belinkami. Povprečna cena barve je cca 20€/kg s trdilcem. Z 1kg prekriješ cca 8-10m2 s pištolo z 1x nanosom. Za nanos z valjčkom ali čopičem ni najbolj primerna, ker zaradi trdilca hitro "zategne". Če je zunaj, izpostavljeno dežju, snegu...potem predhodno dam vroče cinkati, če je za zaprte prostore, temeljne barve ne dajem-samo dobro razmastim in očistim vso morebitno površinsko rjo.
mitkum

Kraj: Logatec/Kalce
Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 154 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 19

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Okt 2023, 15:56

No, tesarol je bil včasih… kot da bi barval z vodo: grdo se je barval, zaščita pa je bila skoraj kot nič, kovina je rjavela po nekaj mesecih. Upam, da je zdaj kaj boljši, ker ga ravno íz tega razloga nisem kupil že …huh, 30+ let.
Jaz sem sicer včasih uporabljal colorjev epkorol/vinkorol - to je bila dvokomponentna barva osnovna in končna hkrati (še prej pa jotamastik, potem ga niso več imeli…). En sam premaz mi drži brez rjavenja že 20 let…
Mogoče kdo pozna, oz. ve, kaj je podobno kot to? Hudo dvomim, da jo še prodajajo…
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 770 krat
Prejel zahvalo: 954 krat
Število neizkoriščenih povabil: 195

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 15 Okt 2023, 17:02

cinkov primer + prašna barva

( za vroče cinkanje moreš imeti na profilih narejene pravilno luknjice zaradi pare/plinov)

https://koritnik.si/peskanje-in-barvanje/ ( ugodna cena ( sploh s gotovino ))
Uporabniški avatar
luccabrassi

Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 392 krat
Prejel zahvalo: 508 krat

OdgovorNapisal/-a webmouse » 15 Okt 2023, 18:53

luccabrassi je napisal/-a:cinkov primer + prašna barva

( za vroče cinkanje moreš imeti na profilih narejene pravilno luknjice zaradi pare/plinov)

https://koritnik.si/peskanje-in-barvanje/ ( ugodna cena ( sploh s gotovino ))

Tudi če kak dan pustiš je to dobra varianta. Nekaj let nazaj sem pri njem obnovil ALU in Kovinska platišča za Forda - v istem dnevu in cenovno ugodno...
Inteligenca je edina stvar, ki je pošteno razdeljena. Vsak misli, da je ima dovolj...
Uporabniški avatar
webmouse

Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 132 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 26

OdgovorNapisal/-a Jakey » 15 Okt 2023, 20:32

mitkum je napisal/-a:Jaz za barvanje železnih konstrukcij uporabljam 2 komponentne poliuretanske barve. V mešalnici mi namešajo poljubno po RAL lestvici. Na izbiro je sijaj ali pol sijaj. Zadeva je na otip suha po pol ure, v 12 urah popolnoma suha. Dobiš jo v vsaki malo boljši mešalnici in je svetlobna leta pred raznimi Heliosi in Belinkami. Povprečna cena barve je cca 20€/kg s trdilcem. Z 1kg prekriješ cca 8-10m2 s pištolo z 1x nanosom. Za nanos z valjčkom ali čopičem ni najbolj primerna, ker zaradi trdilca hitro "zategne". Če je zunaj, izpostavljeno dežju, snegu...potem predhodno dam vroče cinkati, če je za zaprte prostore, temeljne barve ne dajem-samo dobro razmastim in očistim vso morebitno površinsko rjo.

Točno to. Ravno danes sm pobarval 10 glav sekir s tem, 5010 in 3003 po RALu.
Priponke
385458685_1665061520669541_1946142717890795822_n.jpg
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Zahvalil se je: 292 krat
Prejel zahvalo: 422 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 2

OdgovorNapisal/-a Pobes » 15 Okt 2023, 21:44

Vzemi 2k epoxy temelj in 2k polireutan barvo pa si zmagal.

Seveda je odvisno ali hočes da samo da je pobarvano, ali je da je pobarvano kot se spodobi. In ali boš mazal s čopičem ali šprical. Kupuj barve v specializiranih trgovinah.
Pobes

Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 166 krat
Število neizkoriščenih povabil: 86

OdgovorNapisal/-a reber » 16 Okt 2023, 08:04

Dvokomponentne barve so seveda najboljše.

Če ste že omenili Tesarol, res je ta barva ena slabših, ampak ni tako slaba, sploh ne. Za notri je hitro v redu in traja za vedno, če je na suhem. Zelo pomembna je priprava podlage, če ni v redu, potem za zunaj to sigurno ni za dolgo. Tesarol in čopič je sicer še kar v redu, ampak se ne nanaša tako lepo, sloj je hitro predebel. Nanašanje barve z valjčkom je lažje in boljše, gre z gobico, s plišastim valjčkom še bolje. Podlaga mora biti res temeljito očiščena in razmaščena. Jaz podlago dobro prebrusil, da ni rje, večkrat obrišem s krpo namočeno v bencin in na koncu še s krpo namočeno v nitro razredčilo. Tako očiščeno podlago prebarvam s temeljno in šele po nekaj dneh s pokrivno. Barva je na otip suha že po nekaj urah, ne pika več, ampak to je daleč od suhe. Tudi čas, ki je naveden na embalaži, kdaj se lahko nanaša naslednji sloj, je prekratek.

Za notri so dobri tudi pocenjski sprayi, večinoma gre za dekorativno barvanje. Če mora barva zdržat še mehansko (udarci, odrgnine, ...), potem se vrni na začetek... dvokomponentna barva.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 244 krat
Prejel zahvalo: 811 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a krko » 16 Okt 2023, 17:07

Sam bi absolutno priporočal dvokomponentno barvo.
Zelo zelo pomembna je tudi dobra predpriprava površine. Sam bi se lotil s peskanjem in nato brisanjem z cunjo namočeno v nitro/poliuretansko razredčilo.

Brušenje menda ni ravno najboljše, vsaj tako pravi lokalni ličar.
krko

Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 143 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 15

OdgovorNapisal/-a reber » 17 Okt 2023, 11:42

Definiraj "brušenje", kaj naj bi to bilo oziroma obrazložitev lokalnega ličarja.

Brušenje ali poliranje... z izrabljenim lamelnim brusnim diskom za kotni brusilnik bo površina zelo gladka, preveč gladka, skoraj polirano, oprijemljivost barve je lahko slabša.
Če je površina dobro razmaščena in čista, se s primerno osnovno barvo dobro prime, tudi če je gladko.
Včasih so rekli, da je treba železo pustit da malce rumeno rjavi, potem se ta rja obriše stran, tako bo ravno prav hrapavo za boljšo oprijemljivost. Brušenje ročno z brusnim papirjem bo čisto v redu, tudi z vibracijskim, naj ostanejo raze, naj ne bo brusni papir preveč fine granulacije, nad 150 niti ni potrebno. Ročno nanašanje barve nikoli ni tako na tanko, da ne bi zalilo prask in ker ne barvamo samo 1x, ni bojazni, da površina na koncu ne bo gladka, še z brizganjem vse zalije, ker ne gre za občutljive lake s perlami, kot lakiranje avta, kjer perle izdajo vse praske.

Pogosto vidim izdelke, recimo varjeno iz pohištvenih kvadratnih cevi, še lepe nove, nič rjasto, črno, še malo mastno... ja na tako podlago se pa res nič ne prime tako kot je treba. Da to mastno črno dobro razmastiš, gre kar precej tekočine, najcenejši je bencin 95, brisat je treba dokler je cunja umazana, najbolje uporabit bele cunje. Če je res novo, je ena od možnosti visokotlačno pranje z vročo vodo + detergent, potem bo malo zarjavelo, malo brušenja z brusnim papirjem, čiščenje in razmaščevanje, potem pa ja, potem se prime dobro vsaka barva. Na slabo pripravljeno podlago se tudi najboljša dvokomponentna ne prime, bo pa dlje časa trajalo da se odlušči.
Peskanja nisem omenjal, ker tega nima vsak doma, poleg suhega peskanja obstaja še mokro, pred kratkim je tekla debata o tem... Mokro peskanje ima nekatere prednosti, zoprno pa je, da je treba res dobro posušit vse, pri votlih delih zna biti precej težav.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 244 krat
Prejel zahvalo: 811 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a kobranka » 17 Okt 2023, 17:33

Jaz sem pa butast pa se mi dopade kar oksidno rjasta barva. Samo pločevina more biti dovolj debela, da čez leta ne rata luknja skozenj. Potem se pa lahko kar z prozornim epoxijem prebarva. Če je možno dobiti matiranega še toliko bolje.
kobranka

Zahvalil se je: 739 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 61

OdgovorNapisal/-a s56av » 18 Okt 2023, 16:14

V Bliku dobiš DTM poliuretan. Zmešajo po RAL-u, vzami mat ali polmat ker bolj skrije podlago in napake. Tudi kakšne poškodbe barve (ki se prej ali slej zgodijo) enostavno malo pripraviš z brusnim papirjem in pobarvaš še 1x.
Za predmete ki so v notranjih prostorih je po mojih izkušnjah (zelo vlažna delavnica) dovolj en sloj. Najboljše je nanašanje s pištolo, za silo gre z malo potrplenja tudi z valjčkom.
Uporabniški avatar
s56av

Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 52 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 8

OdgovorNapisal/-a Kroko » 19 Okt 2023, 20:25

Tole sem mislil pobarvat:
1697742308687.JPEG

Na kraj pameti mi ne pade cinkanje in prašno barvanje :D
Kupil bom ta malo kantico Alkyton barve in nov valjček.

Me pa firbca, kako bi tako barvo šprical s pištolo.
Kašna pištola je primerna?
Lahko kdo predlaga konkreten model dobre pištole?
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Zahvalil se je: 764 krat
Prejel zahvalo: 2340 krat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Okt 2023, 21:03

Ne rabiš cinkat. Daj prašno barvat. Ti bodo oni razmastili in pobarvali. Te bo stalo manj kot barva in valjček, za povrh bo pa še dobro in enakomerno pobarvano z zelo obstojno površino.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Okt 2023, 21:06

Kroko je napisal/-a:Me pa firbca, kako bi tako barvo šprical s pištolo.
Kašna pištola je primerna?
Lahko kdo predlaga konkreten model dobre pištole?
Tako se je začelo pri meni. Potem sem zapravil 120€ za pištolo. Mislim, da je bila 5x v uporabi. In če dobro pomislim, sem 80% časa porabil zato, da pištolo po uporabi očistim.
Zdaj že par let stoji na polici.

P.S.: Aja,.. še tole!
Če nimaš kompresorja, ki bo držal 5barov vsaj 5, še bolje 10minut, potem,... evo, pa sem kupil še nov kompresor. Starega sem prodal tu preko foruma, pa mu ni nič manjkalo.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Krampus » 19 Okt 2023, 21:16

Če ne nameravaš delati vsaj 50 takih kosov, ne razmišljaj o pištoli.
Poišči v trgovini Korocink, temeljni premaz. Redčiš s primernim redčilom, meni se zdi da je 149L.
Na dobro očiščeno in razmaščeno površino naneseš z valjčkom.
Po dveh dneh vzameš alkidno barvo v spreju in pošpricaš, po nekaj urah pa še enkrat.
Drugi dan je za uporabo.

Drži kot selotejp :_clap
Uporabniški avatar
Krampus

Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 356 krat
Prejel zahvalo: 231 krat
Število neizkoriščenih povabil: 48

OdgovorNapisal/-a Carko » 20 Okt 2023, 11:24

Zakaj ne bi tega barval s pištolo? OK, res je 20 sekund barvanja in 20 minut čiščenja, ampak rezultat je lepši kot s čopiči ali valjčki.

VolkD je napisal/-a:Če nimaš kompresorja, ki bo držal 5barov vsaj 5, še bolje 10minut, potem,... evo, pa sem kupil še nov kompresor. Starega sem prodal tu preko foruma, pa mu ni nič manjkalo.
To rabiš, če barvaš avto. Barvanje takega malega kosa traja pol minute.
Carko

Zahvalil se je: 219 krat
Prejel zahvalo: 1159 krat

OdgovorNapisal/-a kobranka » 21 Okt 2023, 07:45

Ker ne vem veličine. Lahko bi se dalo špricat z majčkeno HVLP pištolco. Baje se dobi nekaj takega, eno sem celo videl v Interdiskontu samo kupil je pa nisem tako, da ne morem dati uporabnega mnenja. Sem se pa enkrat lotil nekaj barvati z najcenejšim airbrushem, ki je bilo večje od modelčkov in je še kar dobro uspelo, čiščenja pa ni bilo veliko. Edino, če bi še enkrat kupoval airbrush bi kupil takega, ki ima največji rezervar za barvo.
kobranka

Zahvalil se je: 739 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 61

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost