Prekomerno ogrevanje saniratne vode v peči na pelete

Vse kar je v zvezi z mehanskimi rešitvami, vse kar ne spada drugam.

Prekomerno ogrevanje saniratne vode v peči na pelete

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 19 Maj 2022, 19:56

Ne vem v katero "sekcijo" naj tole napišem:
montirali so mi novo peč na pelete (biodom). Imam ogrevalni krog z mešalnim ventilom, ta del je ok (zaenkrat...). Drugi krog je ogrevanje sanitarne vode, ki ima svojo črpalko. Peč ima svojo regulacijo (drži temperaturo na 75 stopinj), za radiatorje in sanitarno vodo pa imam Seltron D10.
Težava: na seltronu imam sanitarno vodo nastavljeno na 50 stopinj. Peč je, kot rečeno na 75. Črpalka za sanitarno vodo se je ustavila že pred 6-8 urami , ko je voda dosegla teh 50 stopinj, po tem pa se je sanitarna voda vseeno veselo grela naprej in zdaj ima že 70 stopinj (praktično toliko, kot ima peč). Sklepam, da se ogreva zato, ker voda sama (gravitacija ) veselo kroži še naprej.
Vprašanje: ali se da v ogrevalni krog sanitarne vode tudi antigravitacijski ventil (ali kako se mu že reče) ali ne? Namreč, malce sumljivo mi je tole. Če bo stalen odjem se bo tudi peč stalno dogrevala, peleti pa bodo veselo "izginjali"...

Kakšni nasveti, izkušnje?
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 790 krat
Prejel zahvalo: 984 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 201

Re: Prekomerno ogrevanje saniratne vode v peči na pelete

OdgovorNapisal/-a reber » 19 Maj 2022, 20:14

Tako je, prav si ugotovil, montirati je potrebno gravitačno zaporo, ki je hkrati tudi enosmerni ventil. Zapora ni potrebna, če je bojler v isti ali nižji višini kot peč, ampak taki pogoji so bolj redko prisotni.

Sedaj ko ni ogrevanja, lahko dodaš rele, ali celo svoj termostat, da ti peč izklopi ko je bojler segret, tako ti ne bo uhajala temperatura navzgor... ne vidim razloga, da bi morala biti peč ogreta stalno, če se greje samo sanitarna voda. Lahko dodaš še večjo histerezo, ...
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 264 krat
Prejel zahvalo: 880 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 19 Maj 2022, 20:34

Hvala za informacije. Boljer je sicer stoječ na tleh, kot peč. Ampak, peč ima gorilni in vodni del spodaj, tako da je pot do bojlerja ravno dovolj navzgor, da gravitacija deluje, po moje.
Sama peč sicer ima svojo elektroniko, v kateri so tudi programi, tako da lahko tam nastavim program, kdaj se vklopi. Na prejšnji peči sem imel vključeno ogrevanje sanitarne vode od 16ih do 22ih, pa je bil 150L boljer in vedno dovolj vode. Zdaj je 300L, tako da bo vode "še bolj dovolj".
Sicer sem zdajle malce študiral sheme od seltrona, pa je povsod narisan protipovratni ventil za vsako črpalko (a je to isto kot gravitačna zapora???=)... :_dunno (jaz ga imam samo v veji radiatorjev).

Med drugim me zanima tudi to (na kar si že nekako odgovoril), ali se bolj splača peč imet 24/7 vključeno ali jo izklapljat (poleti, seveda, ko je samo za sanitarno vodo). Vprašanje je, kdaj je večja poraba peletov. Peč sama ima namreč lastni zalogovnik 60L, katerega mora segreti.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a javr » 19 Maj 2022, 23:05

pred ali za vsako pumpo mora biti gravitačna zapora ali nepovratni ventil ali kakorkoli temu že rečejo - "dioda", v glavnem. Izvedb je več, tukaj je nekaj primerov.
Če jih ni, potem pumpa za bojler rine vodo tudi v radiatorje skozi povratek, ali pa pumpa za radiatorje rine vodo v bojler skozi povratek.

Imam Biodom 27, letnik 2007. Obstoječa elektronika ne omogoča priklopa na sobni termostat (da se pa kupiti nova za 600€) da bi trenutno nenaseljeno hišo držal pozimi na +5°C, zato uporabljam urnik da peč deluje 2 uri na dan, tam nekje okoli sončnega vzhoda. Mešalnega ventila za varovanje povratka nimam, zato imam digitalni termostat s tipalom na izhodu iz peči, nastavljen na 70 z diferenco 1, kar pomeni vklop črpalke pri 71 in izklop pri 70°C. Peč je nastavljena na 80, toliko se največ da. Rezultat: v nekaj dneh (manj kot 1 teden) je bilo v prostoru pod tubulatorji 5 litrov vode - kondenza. Potem sem digitalni termostat nastavil na 77 in zdaj stoječe vode pod tubulatorji ni več, je pa pepel tam še vedno vlažen.

Če porabe toplote ni, torej da voda doseže 80°C, peč nekaj časa "modulira", karkoli to že pomeni, v glavnem zniža moč, potem pa gre v samodejni izklop. Ko temp pade, gre v samodejni zagon.
Ja, pelete pa kar pridno žre.
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 266 krat
Prejel zahvalo: 336 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 70

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 20 Maj 2022, 08:46

Ja, elektronika na peči je….hm… malce “za luno”, bi rekel. Dve vrsti 4xled displejev in vse gre preko tega. Kot imena se posledično uporabljajo kratice font je 7-segmentni, in še jaz težko vem, kaj je kaj, nekdo, ki ni elektronik itd… pa ne bo imel pojma. Ne vem, zakaj je tako težko dat gor en mini grafični lcd…

Hvala za pojasnila. Tudi od firme biodom sem dobil enak odgovor, da je to sicer stvar instalaterja, a priporočajo ventil, da ne kroži nenadzorovano. Tudi pravijo, da je absolutno smiselno poleti peč prižigati samo enkrat dnevno za urco, dve, da segreje vodo, potem pa ugasnit.
Prave nastavitve bom jaz čez poletje moral še ugotovit. Zaenkrat mi je monter, ki je peče zagnal nastavil na “njegove optimalne”.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 30 Maj 2022, 06:56

Torej, ventil so mi vgradili, problema s sanitarno vodo ni več. Je pa drug... peč se "malce čudno" obnaša... @javr, bi ti vedel kaj več povedat, ko imaš že nekaj časa to peč?

urnik imam nastavljen od 15:00 do 18:00 med tednom, soboto in nedeljo pa od 13:00 do 21:00. Že pakrkrat sem opazil, da se peč v intervalu, ko bi morala delat kar izklopi (off s poskakujočo "žogico"). No, v soboto in včeraj sem pa opazil, da gre v tem intervalu tudi nazaj v delovanje (čeprav je off??). Kar je še huje: včeraj zjutraj, ko pridem delavnico: peč veselo dela :o In danes zjutraj tudi : celo radiatorji so bili topli, čeprav imam na seltronu prekopnik na "pipo", kar naj bi pomenilo samo ogrevanje tople vode - a to je že drug problem, zdaj me bolj zanima ZAKAJ peč deluje, če je v intervalu, ko ne bi smela?
Urnik za dneve 1 do 5 je prvi (t1d1, t2d0, t3d0), za 6 in 7 pa drugi (t1d2, t2d0, t3d0). Temperaturo za p1t imam 75, za p2t pa 78, ker imam v soboto nastavljen program legionele, pa se mi ni vklopil, ker peč ni bila dovolj topla (ravno za stopinjo :_CR ).

Sicer sem že pisal zastopniku na biodom, me zanima, kaj bo odgovoril, oz. kje je napaka... še dobro, da je poletje, da imam čas tole čudo od peči naštudirat... saj če ne bo drugače bom poklical človeka, ki mi je delal zagon. Ampak nerad ga kličem, dokler nisem siguren, da ni napaka moja...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a javr » 30 Maj 2022, 07:35

nimam kaj prida praktičnih izkušenj z delovanjem te peči ker deluje v trenutno nenaseljeni hiši, pozimi, dve uri zjutraj, toliko da kaj ne zmrzne. Vem pa da je elektronika oz. programator letnik 2007 drugačen od novejših, kot je npr. tvoja, tako da direktna primerjava najbrž ni možna
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 266 krat
Prejel zahvalo: 336 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 70

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost