Napisal/-a reber » 26 Avg 2024, 23:19
Uh, pri vrtanju se nisem posebno poglabljal v vrtljaje oziroma rezilne hitrosti, za rezkarje pa ja. Pri HSS je rezilna hitrost manjša kot pri trših materialih. Že HSS Co5 je trši, če je Co8 pa še malo trši, nekateri take svedre označujejo tudi kot HSSE nekaj takega. Pri rezkarjih se sedaj bolj pogosto uporabljajo trdokovinski rezkarji, za različne trdote z različnimi površinskimi obdelavami, tudi različno strmino navojnice. Pri trdokovinskih so rezilne hitrosti višje, lahko tudi veliko višje, ker zdržijo velike temperature in obremenitve. Pri rezkanju je visoka hitrost dobrodošla ker špene meče stran od mesta obdelave.
Zagotovo se s tršimi svedri vrta z višjimi hitrostmi, paziti je potrebno še na podajanje, da ne grabi preveč.
Pohištvene kvadratne cevi so ena čisto navadna mešanica, gre za konstrukcijsko jeklo, na strojništvu bi znali to natančno opredeliti katere vrste je in kakšno orodje za obdelavo je primerno. Za take cevi so po mojem mnenju bolj primerni običajni HSS svedri, ker so mehkejši, kot tisti s cobaltom, ki se prej zlomijo, če kaj zagrabi, če vrtaš "z roke" in ne na vrtalnem stroju s čvrsto vpetim obdelovancem. Kvadratne pohištvene cevi, kot jih radi imenujemo, so iz dovolj mehkega jekla, da za vrtanje niso potrebni posebni svedri, kot sem napisal, običajni HSS so dovolj seveda ne kakšni ceneni, ampak vsaj neko povprečje za neko srednjo ceno. Za take cevi je več ali manj vse iz Merkurja v redu, Bosch, Alpen, ... ni potrebe po TIN površinski obdelavi in raznih HSS cobalt (forte) ki so trši.
Za moj okus se bolje obnesejo Alpen kot Bosch, se je pa včasih v Merkurju dobilo še Garant Hoffman, verjetno po naročilu še danes. Za kaj bolj natančnega pa pri nas recimo v BTS Company, pogledaš za DORMER npr, imajo več vrst, več znamk. Meni so omenjeni DORMER kar všeč, kvalitetni, imajo na 0,1mm, od navadnih črnih natančno brušenih, do svetlo brušenih in s TIN nanosom, tako daja, tudi za fina strojniška dela se da dobit za zmerno ceno. Tako za primerjavo, nazadnje sem pri BTS kupil 7.8 in 7.9mm Dormer s TIN nanosom, ker menda navadnih črnih ni bilo, cca 9eur/kos
Za večino del so Alpen iz Merkurja in še kje, popolnoma dobra izbira, bi raje priporočil te, kot npr Bosch in še cenejši so.
Jaz se večinoma držim pravila, da za običajna konstrukcisjska jekla uporabim bolj običajne cenejše svedre HSS, razen za res natančna dela in strojno obdelavo na rezkalnem stroju, vse čvrsto in natančno vpeto, kjer posegam po nekoliko dražjih svedrih.
Aluminij vrtam z gladko brušenimi svedri, kakšni stari črni, še iz IAT (industrija alata Trebinje) se ne marajo preveč z mehkejšim aluminijem, ker se preveč prijemlje nanje, če ni obilno mazano.
Medenina pa, čim manj pomika ali posebno negativno brušenje, ki ne pusti da bi sveder sploh lahko grabil in se zakopal v material, ja, medenina je žleht.
.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si