Hitrost vrtanja z različnimi svedri

Vse kar je v zvezi z mehanskimi rešitvami, vse kar ne spada drugam.

Hitrost vrtanja z različnimi svedri

OdgovorNapisal/-a cero » 26 Avg 2024, 17:43

Imam svedre HSS in svedre kobalt 5%.

Zanima me kje bi dobil kolikor toliko kredibilne tabele za hitrosti vrtanja v različne materijale (aluminij, železo, inox 304, medenina...)
Gledam po spletu pa piše povsod drugače.
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 349 krat
Prejel zahvalo: 799 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 80

Re: Hitrost vrtanja z različnimi svedri

OdgovorNapisal/-a cero » 26 Avg 2024, 17:55

Tale mi zgleda še najbolj realna, mi zna kdo tole potrdit?
Nov Bitna slika.jpg
cero

OdgovorNapisal/-a reber » 26 Avg 2024, 22:19

Za omenjene kovine ni dovolj samo spremeniti rezilno hitrost, za medenino naj bi bil sveder drugače nabrušen z negativnim kotom kot npr za jeklo, za aluminij pa spet drugače.
No, za amatersko uporabo je lahko isti sveder za vse, le pri medenini se rado zgodi da malo grabi, sploh pri povrtavanju. Bolj pomembno je, da pazimo kakšen je pomik svedra v material, v medenino je treba kar malo nazaj držat, če sveder ni nabrušen medenini primerno. Za aluminij pa dosti mazanja, da se špene ne prijemljejo na sveder, pa bo kar šlo.

Termin "železo" se ne uporablja, ker 100% železa niti ni, večinoma so to jekla, različne legure, ampak v vsakem primeru je to "jeklo", ne "železo". Verjetno še najbližje železu bi bilo lito železo, vse ostalo je JEKLO. Ker obstaja kar nekaj različnih jekel, je tudi zanje lahko kar različna rezilna hitrost in lahko tudi način brušenja svedrov.
Kakor koli, večinoma gre brez nekih težav s standardno brušenimi svedri, le na hitrost je treba malce paziti, gleda pa se obodna hitrost, torej rezilna hitrost. Po domače, bolj je droben sveder, več vrtljajev je porebno in obratno seveda, drugače pa, malo je treba poslušat in probat, če niso tabele pri roki.
Zadnjič spremenil reber, dne 26 Avg 2024, 22:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 238 krat
Prejel zahvalo: 791 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a cero » 26 Avg 2024, 22:29

Pod železo sem imel v mislih materjal s katerega so razne "črne" železne cevi, (mogoče so pa jeklene, nimam pojma) kot naprimer take:
https://www.gombac.si/tankostenske-zelezne-cevi

reber je napisal/-a:Le na hitrost je treba malce paziti, gleda pa se obodna hitrost, torej rezilna hitrost. Po domače, bolj je droben sveder, več vrtljajev je porebno in obratno seveda, drugače pa, malo je treba poslušet in probat, če niso tabele pri roki.

Ha se strinjam, tudi do sedaj kar sem vrtal, sem vedno po občutku.
Tudi iz tabele ki sem jo zgoraj pripel se vidi da imajo manjši svedri večje hitrosti, pač logično ker imajo manjši obod.
Vseeno bi pa rad dobil kake konkretne vrednosti, pa nimam pojma kje gledat, recimo za rezkarje to določi proizvajalec.
Zanima me tudi razlika med HSS in cobalt svedri, a se z obemi vrta pod enakimi obrati?
cero

OdgovorNapisal/-a reber » 26 Avg 2024, 23:19

Uh, pri vrtanju se nisem posebno poglabljal v vrtljaje oziroma rezilne hitrosti, za rezkarje pa ja. Pri HSS je rezilna hitrost manjša kot pri trših materialih. Že HSS Co5 je trši, če je Co8 pa še malo trši, nekateri take svedre označujejo tudi kot HSSE nekaj takega. Pri rezkarjih se sedaj bolj pogosto uporabljajo trdokovinski rezkarji, za različne trdote z različnimi površinskimi obdelavami, tudi različno strmino navojnice. Pri trdokovinskih so rezilne hitrosti višje, lahko tudi veliko višje, ker zdržijo velike temperature in obremenitve. Pri rezkanju je visoka hitrost dobrodošla ker špene meče stran od mesta obdelave.

Zagotovo se s tršimi svedri vrta z višjimi hitrostmi, paziti je potrebno še na podajanje, da ne grabi preveč.

Pohištvene kvadratne cevi so ena čisto navadna mešanica, gre za konstrukcijsko jeklo, na strojništvu bi znali to natančno opredeliti katere vrste je in kakšno orodje za obdelavo je primerno. Za take cevi so po mojem mnenju bolj primerni običajni HSS svedri, ker so mehkejši, kot tisti s cobaltom, ki se prej zlomijo, če kaj zagrabi, če vrtaš "z roke" in ne na vrtalnem stroju s čvrsto vpetim obdelovancem. Kvadratne pohištvene cevi, kot jih radi imenujemo, so iz dovolj mehkega jekla, da za vrtanje niso potrebni posebni svedri, kot sem napisal, običajni HSS so dovolj seveda ne kakšni ceneni, ampak vsaj neko povprečje za neko srednjo ceno. Za take cevi je več ali manj vse iz Merkurja v redu, Bosch, Alpen, ... ni potrebe po TIN površinski obdelavi in raznih HSS cobalt (forte) ki so trši.

Za moj okus se bolje obnesejo Alpen kot Bosch, se je pa včasih v Merkurju dobilo še Garant Hoffman, verjetno po naročilu še danes. Za kaj bolj natančnega pa pri nas recimo v BTS Company, pogledaš za DORMER npr, imajo več vrst, več znamk. Meni so omenjeni DORMER kar všeč, kvalitetni, imajo na 0,1mm, od navadnih črnih natančno brušenih, do svetlo brušenih in s TIN nanosom, tako daja, tudi za fina strojniška dela se da dobit za zmerno ceno. Tako za primerjavo, nazadnje sem pri BTS kupil 7.8 in 7.9mm Dormer s TIN nanosom, ker menda navadnih črnih ni bilo, cca 9eur/kos

Za večino del so Alpen iz Merkurja in še kje, popolnoma dobra izbira, bi raje priporočil te, kot npr Bosch in še cenejši so.

Jaz se večinoma držim pravila, da za običajna konstrukcisjska jekla uporabim bolj običajne cenejše svedre HSS, razen za res natančna dela in strojno obdelavo na rezkalnem stroju, vse čvrsto in natančno vpeto, kjer posegam po nekoliko dražjih svedrih.
Aluminij vrtam z gladko brušenimi svedri, kakšni stari črni, še iz IAT (industrija alata Trebinje) se ne marajo preveč z mehkejšim aluminijem, ker se preveč prijemlje nanje, če ni obilno mazano.
Medenina pa, čim manj pomika ali posebno negativno brušenje, ki ne pusti da bi sveder sploh lahko grabil in se zakopal v material, ja, medenina je žleht.

.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 238 krat
Prejel zahvalo: 791 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Avg 2024, 05:37

reber je napisal/-a:..., ja, medenina je žleht.
Če je obdelovanec dobro pritrjen, da ne vibrira, postane tudi medenina pohlevna.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19418 krat
Prejel zahvalo: 10062 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 251

OdgovorNapisal/-a cero » 27 Avg 2024, 07:10

Tudi inox 304, je precej kritičen glede obdelave in vrtanja, ker ne odvaja toplote dovolj dobro.
Zaradi zaostajanja toplote se pri nekonstantni hitrosti in pritisku vrtanja
lahko zelo hitro zakali na določenih mestih in tako se precej hitro uniči sveder.
cero

OdgovorNapisal/-a jure94 » 27 Avg 2024, 07:12

Za začetek lahko:
- greš na https://www.dormerpramet.com/cz/en/ in poiščeš primeren sveder, recimo A0028.0, dobro je, da najdeš serijo, ki je čim bolj podobna tem, ki jih imaš (material, geometrija, prevleka, ...)
- se pomakneš po strani navzdol do "cutting conditions" in izbereš primeren material, recimo za N3.1 je vc=56 m/min in f=0.19 mm/rev
- nato si pomagaš z informacijo na https://www.dormerpramet.com/cz/en/what-cutting-data-should-I-use-and-where-can-I-find-it
- izračunaš RPM, za zgornji primer bo to 2228
- dodatno lahko izračunaš še hitrost pomika v material, ki je za zgornji primer 423 mm/min

Za začetek bi to moralo biti ok, potem pa po občutku naprej. Druga opcija pa je, da kupiš svedre, ki imajo te parametre že podane in ni več ugibanja.
Seveda izračunano prilagodiš stroju. Ni nujno, da bo zdržal, kar si izračunal, če gre za kakšno cenejšo / manj togo stvar. Jaz ponavadi vzamem malo rezerve in potem povečam, če gre ok.

Dormer ima kar nekaj uporabnih nasvetov na strani, če malo pogledaš okoli. Sicer večinoma vezano na njihove produkte, ampak je tudi na splošno uporabno.
Uporabniški avatar
jure94

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 98 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a jure94 » 27 Avg 2024, 07:23

Tole je pa alternativa:
https://fswizard.com/#

Tudi dovolj dobro za začetek. Zastonj verzija je sicer omejena z materiali, ampak povsem dovolj, da imaš neko začetno točko.
Uporabniški avatar
jure94

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 98 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a cero » 27 Avg 2024, 08:40

jure94 je napisal/-a:- greš na https://www.dormerpramet.com/cz/en/

Hvala za link, izgleda precej kredibilno, bom kar tole uporabljal za naprej, seveda še vedno po občutku pa z rezervo.
cero

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov