Tehnični svinčnik

Vse kar je v zvezi z mehanskimi rešitvami, vse kar ne spada drugam.

Tehnični svinčnik

OdgovorNapisal/-a javr » 30 Avg 2021, 19:04

Nazadnje, ko sem kupil tehnični svinčnik, smo bili še v YU. Zdaj je pošla vsa zaloga tako kupljenih, kot podarjenih. Stalni problemi so bili lomljenje konic, ali pa da minca nikakor ni šla iz svinčnika, ali pa da je svinčnik sam lomil mince, itd. Ali je v zadnjih 30 letih prišlo do kakšnega napredka pri teh pisalih ? Kaj kupiti ?
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 260 krat
Prejel zahvalo: 330 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 69

Re: Tehnični svinčnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Avg 2021, 19:07

Dobra tema, me zanimajo rezultati, ker sem tudi sam potreben enega.
Saj večinoma rišem z računalnikom, ampak včasih v kaki družbi je treba pa kakšno skico narediti. Pa v delavnici tudi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19880 krat
Prejel zahvalo: 10180 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a zanka » 30 Avg 2021, 19:41

Sicer nisem risal, ampak sem cel faks pisal vaje z Rotring Tikky II 0.5 in mince Staedtler Mars Micro 0.5 polycarbon.
Isto je s svičniki, sedaj večinoma Noris HB 2.

Vse tisto, kjer jih pride 10 svinčnikov za evro ali dva, takoj v koš, ker ni vredno živcev. Vsaj mojih ne.

Vidim, da je sedaj nek model z guminiranim področjem oprijema. Takega nisem imel.
Zadnjič spremenil zanka, dne 30 Avg 2021, 19:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 139 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 98

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Avg 2021, 19:43

zanka je napisal/-a:samo Noris HB 2.
Vse kar je trše, reže papir in je neudobno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19880 krat
Prejel zahvalo: 10180 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a RaInfFiMa » 30 Avg 2021, 20:38

Nekoč mi je bilo tega lomljenja dovolj in sem šel na 0,7mm.
Mdr 6, 12
Uporabniški avatar
RaInfFiMa

Kraj: Sv. Marija na hribu (nad Koprom)
Zahvalil se je: 474 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Število neizkoriščenih povabil: 34

OdgovorNapisal/-a Krampus » 30 Avg 2021, 21:19

Rotring Tikky - od srednje šole naprej, dobrih 40 let, na vsaki mizi po eden(elektro delavnica, mizarska delavnica, strojna delavnica, dnevna soba, pisarna ....)
Parker tehnični svinčnik JOTTER - zadnjih 30 let, vedno in povsod z mano v žepu srajce

Mina HB in malo pazljivosti
Uporabniški avatar
Krampus

Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 357 krat
Prejel zahvalo: 234 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 48

OdgovorNapisal/-a Cloud » 31 Avg 2021, 11:42

Za sprotno uporabo Pilotovi ta poceni za resno pa imam ze 10 let od Faber Castell enega na 0.7mm
Cloud

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 154 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 31 Avg 2021, 12:52

0,5mm > 0,7mm
+1
Več glav več ve.
mondxxi

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 813 krat
Prejel zahvalo: 779 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 155

OdgovorNapisal/-a reber » 31 Avg 2021, 20:13

Pretežno uporabljam navadne "lesene" svinčnike STAEDTLER v kombinaciji z zaprtim šilčkom, tudi STAEDTLER. Trdota svinčnika večinoma HB, zelo rad imam tiste z integrirano radirko zadaj. Poleg omenjene znamke imam trenutno tudi BRUYNZEEL, poleg HB še 1H, nekoliko trši, za risanje tankih črt na rahlo, da se ne pozna na papirju in se še lahko poradira brez sledi. Vedno kupujem nekoliko dražje, ki so seveda zagotovo veliko boljši kot ceneni, pri katerih se špice lomijo že pri ostrenju, pri uporabi pa tudi niso ne vem kaj, tudi trdota je pri cenenih vprašljiva.

Izmenljivih 0,5mm ne uporabljam, špice so predebele za natančno risanje, sploh pa 0,7 in 0,8 mm so preveč krampaste. Dobre so še mince za tehnični svinčnik normalne debeline okoli 2mm, ampak niso praktični, ker pri brušenju nastaja preveč grafitnega prahu in sem raje pri lesenih in šilčku. V bistvu so za moj okus leseni svinčniki daleč najboljši, najbolj praktični, najbolj sedejo v roke in so tudi najbolje vodljivi in z vseh strani simetrični in brez nekih zaponk za žep.

Pri kemičnih prisegam na PILOT, reklamnih se izogibam kot hudič križa, jih nočem, čeprav so zastonj, totalna packarija ali pa sploh ne delujejo, pišejo debelo, ... neuporabno tudi za najbolj navadno uporabo.

Ja, še vedno veliko rišem na roke, pišem seveda tudi, vsi osnutki, projekti v nastajanju so na papirju. V arhiv gre preko skenerja, potem kasneje se preriše v programu in primerno dokumentira.
V delavnici je potem še bela tabla in flomastri...
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 834 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a zzitop » 05 Maj 2024, 12:46

Še moja dva centa. Zelo je odvisno, za kakšen namen se potrebuje tehnični svinčnik, ali gre za risanje ali pisanje, ali bo stalno doma, ali se ga bo prenašalo, ali bo na terenu, v žepih, kjer se potrebuje konico, ki je izvlečna in jo po uporabi not skrijemo. Izvlečna zato, da se ne zvije in da nam ne raztrga žepov. Prvotno se pomisli, da je izvlečna konica naprednejša, VENADAR je slabost, da ima potem nekaj lateralnega nihanja na konici, medtem ko je fiksna konica bolj fiksna, toga. Pomembna je tudi oprijemljivost, kjer ga držimo, da ima kako gumo ali hrapavost in predvsem guma ne sme viti preveč raztegljiva, saj se potem spet vse giba, kot je to primer pri Pilot kemičnih svičnikih, tistih najbolj klasičnih.
Sam sem levičar, zato so vse anomalije pridejo še toliko bolj do izraza.

1.) Za umetniško risanje ne bi vedel, vendar tukaj smo načeloma tehniki, zato mislim, da je bolje upoštevati za tehnično risanje in vsi poznamo Rotring...
Kovinski Rotring 800 z izvlečno konico in 600 s fiksno konico. Sta kovinska, zelo kvalitetna, a seveda dražja. Sem imel možnost preizkusiti oba. Delujeta prepričljivo, AMPAK sta težka, kar je do nekje celo ovira.

2.) Za pisanje, tako, ko se ne gre v neko precizno detajliranje, recimo navaden tekst, je za moje pojme najboljša izbira Mitsubishi Uni Kuru toga. Konica se med pritiskanjem pri pisanju vrti, zato je sled ves čas enako debela. Imamo običajne modele, takega tudi posedujem:
https://www.biroteka.si/uni-ball/4218-t ... -toga.html
https://www.aliexpress.com/item/1005006349483886.html
Funkcionira, a ima tudi ta lateralno nihanje, poleg tega se tudi malo ugreza. Mislim, da to ugrezanje za desničarje ni ravno zaznavno, tudi nihanje morda ni toliko zaznavno. Kakorkoli, za pisanje menim, da je to "the one" tehnični svinčnik. Ni težek in ima spodaj silikonski obroč, da ne drsi. Obstaja še cela serija drugačnih Kuru tog, nekatere 2x hitreje vrtijo minco, nekatere imajo na držalu gumo, nekatere že gumo v smislu gela, a po mnenju mnogih je model Roulette najboljši tehnični svinčnik ne samo od Kuru tog, ampak nasploh za generalno uporabo. Spodnji del je kovinski, z dobro in togo oprijemljivostjo na račun "knurlinga", zgornja polovica pa je plastična, da ni pretežek ter da je težišče spodaj.

https://www.aliexpress.com/item/1005005505271136.html
Točen model je M5-1017

Slika

3.) Za tiste, ki jih moti predvsem lomljenje konic, pa imamo na razpolago japonski Zebra DelGuard:
https://www.birokebsi.si/izdelek/Z225-1 ... d-05-zebra
https://www.aliexpress.com/item/1005006032427076.html

https://www.youtube.com/watch?v=c5eB98lBDWU

4.) Če mora tehnični svinčnik biti tudi precizen (recimo za kake matematične formule s kakimi potencami, ko je indeks v obliki ulomka s še kakim korenom ali pa že pri risanju vezij s kakimi malimi opombami), neke napredne lastnosti v smislu rotiranja ali varovanja konice pa nas ne ganejo, je moja izbira Pentel Graphgear 500, katerega imam in sem z njim izredno zadovoljen.
https://www.aliexpress.com/item/1005006097073041.html
Precizen, lahek a robusten, dober oprijem (knurling), težišče spodaj, saj je spodaj kovinski, zgoraj plastičen, konica ne niha, udoben, ni naporen niti po dolgotrajnem pisanju.

Slika

Edina slabost, ki jo najdem, je padec na tla s konico, saj se lahko zvije. Imamo še Pentel Graphgear 1000, za katerega sem se jaz prvotno zagrel, saj je ohišje komplet kovinsko, ima na knurlingu še nekaj gume in predvsem z izvlečno konico. Ampak potem na konici nekaj nihanja, baje pod 50% od nihanja Kuru toge, nekateri se spotikajo ob gumo držala, nisem pa ga imel prilike še preizkusiti. Je nekaj težji (20g vs 14g), verjetno tudi težišče višje.

Imamo še Pentel Graph 1000, ki ima 11g, je sicer plastičen, vendar izredno udoben, brez nihanja, super oprijem, ljudje so silno zadovoljni. ŽAL pa ga pri nas ni, na Aliexpress pa so cene nerazumljivo zasoljene.

Obstaja tudi Pentel 120 A3 DX, ki ga ima vsak DZS po ceni 4 do 5€ in me je zelo prepričal, ko sem ga videl. Nisem ga sicer kupil, saj sem bil takrat že kar "oborožen", vendar pa na tem cenovnem področju, če izvzamemo kuru togo z njeno specifično lastnostjo, nima konkurence. Lahek, konica ne niha, oprijem dober in trden.
Slika

Malo preveč sem naložil, zato je že nepregledno. No, da sem kratek, so moji predlogi:
- navadna Kuru toga za recimo v šolo/fakulteto, pri pisanju teksta ali Roulette, saj ni škoda, če se izgubi, pade, sicer pa Roulette, če je stalno na mizi doma ali na delovnem mestu.
- Če mora biti precizen, brez nihanja, Pentel 120 A3, kjer se lahko izgubi (šola), sicer pa Pentel GraphGear 500 za stalno na mizi. Če potreba po izvlečni konici in se ne bo izgubil, Pentel Graphgear 1000
zzitop

Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 15 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a miharix » 05 Maj 2024, 14:56

Kateri model je na trgu, da je tak ,da če zadnji del zavrtiš v eno smer gre minica ven, v drugo pa nazaj notri ?

Sem pred leti dobil enega kot promocijsko darilce. (mina je 0.9)
Žal nobene oznake ti ki so mi ga dali pa več ne vedo kje so nabavili.

Mi je od vseh, ki sem jih imel najbolj priročen za označevanja obdelovancev.
Zavrtim toliko ven kot rabim npr za kako luknjo več in pač nežneje označim in spet nazaj za hitre označbe.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 891 krat
Prejel zahvalo: 639 krat
Število neizkoriščenih povabil: 111

OdgovorNapisal/-a zzitop » 05 Maj 2024, 15:35

Pa lahko postrežeš s kako kvalitetno sliko, da bi ga morda preoznali?
zzitop

OdgovorNapisal/-a miharix » 05 Maj 2024, 16:03

P1320128.jpg

Ni treba enakega, le ta mehanizem mi je zelo všeč.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

OdgovorNapisal/-a javr » 05 Maj 2024, 17:11

vidim da imajo vsi terenci Pica svinčnike. Zakaj je ta reč tako popularna?
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 260 krat
Prejel zahvalo: 330 krat
Število neizkoriščenih povabil: 69

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 05 Maj 2024, 17:33

Hm…
Priznam, da že ohoho let ne rišem s svinčnikom, ampak s kuliji (ko rabim kaj na hitro narisat), pa me zanima, v čem je finta, oz. Zakaj je bolje s svinčnikom? Ok, lahko radiraš. Ampak a je res to (edina) prednost?
Sicer sem, ko še sem, uporabljal staedtlerjeve (modre) 0.5 tehnične svinčnike, imam še vedno v predalu, le v roki premalokrat.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 777 krat
Prejel zahvalo: 968 krat
Število neizkoriščenih povabil: 198

OdgovorNapisal/-a miharix » 05 Maj 2024, 18:11

Protoncek je napisal/-a:v čem je finta, oz. Zakaj je bolje s svinčnikom? Ok, lahko radiraš. Ampak a je res to (edina) prednost?

Ni skrbi, da bi se posušil.
Ni skrbi da bi se razlil zaradi pregrobe površine.
Marsikdaj lahko zradiraš kar s prstom.
Se ne vpije v material kot npr flomaster

javr je napisal/-a:vidim da imajo vsi terenci Pica svinčnike. Zakaj je ta reč tako popularna?

Isto opazil. Nimam(še) a zdi se mi da predvsem zaradi velikosti in izopajoče barve (težje izgubiš)
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

OdgovorNapisal/-a cero » 05 Maj 2024, 18:47

javr je napisal/-a:vidim da imajo vsi terenci Pica svinčnike. Zakaj je ta reč tako popularna?

Zato ker ima dovolj dolgo konico za risat v razne luknje, kjer z običajnimi pisali ne prideš zraven, obenem pa je tako močna da se ne zlomi ob vsakem padcu.
Podobna miselnost stoji tudi za Pica flomastri.
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 367 krat
Prejel zahvalo: 805 krat
Število neizkoriščenih povabil: 81

OdgovorNapisal/-a zzitop » 05 Maj 2024, 19:26

miharix je napisal/-a:
P1320128.jpg

To pa nikoli nisem zasledil. Če bom, se seveda z veseljem spomnim nate in javim.
zzitop

OdgovorNapisal/-a zzitop » 05 Maj 2024, 20:23

Sicer pa če ti Rotring 800 ni predrag, če te 22g ne moti, je to tako ali tako eden najboljših tehničnih in konica se izvleče vem preko rotiranja na vrhu
Kot razumem, so bili prej iz medenine in imeli malo pod 40g, sedaj pa so iz aluminija in zato samo malo nad 20g:

https://m.youtube.com/watch?v=VauUXg30JrI
zzitop

OdgovorNapisal/-a zzitop » 27 Jun 2024, 11:24

@miharix, Sun Star Nicolo je nek približek glede na njegov "modus operandi":
https://www.youtube.com/watch?v=RSd-3XRRppY

LP
zzitop

OdgovorNapisal/-a kobranka » 02 Jul 2024, 20:42

miharix je napisal/-a:Kateri model je na trgu, da je tak ,da če zadnji del zavrtiš v eno smer gre minica ven, v drugo pa nazaj notri ?

Sem pred leti dobil enega kot promocijsko darilce. (mina je 0.9)
Žal nobene oznake ti ki so mi ga dali pa več ne vedo kje so nabavili.

Mi je od vseh, ki sem jih imel najbolj priročen za označevanja obdelovancev.
Zavrtim toliko ven kot rabim npr za kako luknjo več in pač nežneje označim in spet nazaj za hitre označbe.

Bo 54€ dovolj za Faber-Castell E-Motion Mechanical Pencil? Naključno našel, ker sem gledal s kakšnim šrotom sem jaz risal pred leti in kaj se dobi danes.
kobranka

Zahvalil se je: 741 krat
Prejel zahvalo: 306 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 61

OdgovorNapisal/-a kobranka » 02 Jul 2024, 21:15

Aja cena boh si ga vedi kakšna sploh je. Upam, da je ta pri Birotehnika prava. Faber-Castell E-Motion kolekcija je precej široka. Od takega, ki ga ti iščeš pa kemikov in nalivnih peres. Boš moral kar zastopnika vprašat za tvojega.
kobranka

OdgovorNapisal/-a kobranka » 03 Jul 2024, 09:37

zzitop je napisal/-a:
miharix je napisal/-a:
P1320128.jpg

To pa nikoli nisem zasledil. Če bom, se seveda z veseljem spomnim nate in javim.

Če sem prav gledal se je tak mehanizem pojavljal pri Parker 45 starem darilnem kompletu, ki je bil sestavljen iz lepe kovinske škatlice, kulija in tehničnega svinčnika katera sta se oba odpirala z vrtenjem. Drug je bil Eversharp, ki je bil narejen bolj za elito, Parker je pa baje od njih kupil licence in začel z bolj množično proizvodnjo, kasneje tudi poceni plastičnimi.
kobranka

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost