Varuhi formule

Tu se bomo pogovarjali o fotografijah, slikah in gibljivih slikah. Ne samo kaj so, temveč tudi kako jih obdelati in kako jih prikazati. Seveda je poudarek na tehnični plati in izvedbi.

Moderator: Proteus

Varuhi formule

OdgovorNapisal/-a igo » 06 Nov 2023, 22:54

Pssssst :_silent

V kina prihajajo Varuhi formule

https://www.kd-krsko.si/kino/varuhi-formule

To je film o nesreči v srbskem poskusnem jedrskem reaktorju, ki so ga snemali tudi v Podgorici (pri Ljubljani).
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo

Kraj: Krško
Zahvalil se je: 192 krat
Prejel zahvalo: 444 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Varuhi formule

OdgovorNapisal/-a MadMax » 06 Nov 2023, 23:16

Že dolgo v pričakovanju , končno!
Kljub vsej skrivnostnosti okrog nezgode v Vinči me je presenetilo, da so jo v YU dokumentirali še za časa Titovega dobrega zdravja, že 1976 v obliki drame v dveh delih z naslovom "Ozračeni", prosto dostopna, gugl najde.
Upam, da "varuhi" ne bodo samo moderni ponatis.
No, pa tudi če bo, nekaj se nas je potikalo okrog pravega reaktorja skoraj v času, ko so le-tega uporabili za ta novi film ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 833 krat
Prejel zahvalo: 924 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a igo » 22 Nov 2023, 17:27

Sinoči sem bil v kinu.

Film je bil zanimiv . V tistih časih so vsi želeli narediti jedrsko b. . Ampak drugod so bili znanstveniki vsaj v času opravljanja poskusov izpostavljeni tehničnim pritiskom (sem gledal tudi Oppenheimerja), v YU pa političnim :roll: .

Po nesreči v Vinči se je pa izkazalo, da je najpomembnejša verižna reakcija tista, pri kateri vsak člen (človek) iz čistega človekoljubja :_kisscheek preda naprej ljubezen, ki jo je dobil od pred(hod)nikov. Takrat so čisti neznanci prostovoljno poskušali pomagati ponesrečencem, čeprav so tvegali svoja življenja tako darovalci, kot tudi prejemniki kostnega mozga.
Takrat so presaditev opravili prvič, dandanes je to rutinski poseg pri nekaterih diagnozah.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo

Kraj: Krško
Zahvalil se je: 192 krat
Prejel zahvalo: 444 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 43

OdgovorNapisal/-a ivor » 07 Dec 2023, 12:04

Danes sem si ogledal film v Šmarju. Projekcija je bila ob 9ih zjutraj, zato smo bili obiskovalci (praktično) sami upokojenci. Nad filmom sem navdušen. Popolnoma si zasluži vse nagrade, ki jih je že prejel in ki jih bo (upam) prejel še v bodoče. :_clap
Po projekciji je bila v mali dvorani Kulturnega doma zakuska za obiskovalce. :_bow
MadMax je napisal/-a:nekaj se nas je potikalo okrog pravega reaktorja skoraj v času, ko so le-tega uporabili za ta novi film ;)
Tudi sam sem imel priložnost obiskati reaktor, v okvirju dneva odprtih vrat IJS. Bilo je pa to pred več kot 50 leti. 8-)
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor

Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 1766 krat
Prejel zahvalo: 1649 krat
Uporabnika povabil: forest70

OdgovorNapisal/-a reber » 28 Mar 2024, 20:51

Fim se je pojavil na TV, vsaj na EON je v On Demand že viden: Guardians of the formula - Čuvari formule
Ne vem kako je pri drugih operaterjih, kdor želi gledat, naj sam preveri.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 240 krat
Prejel zahvalo: 807 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

Vrni se na Fotografija, film in umetnost

Kdo je na strani

Po forumu brska: koala33 in 1 gost