Mosfeti in LED so pri pametnih hišah v uporabi že nekaj časa. V starih hišah pa tega ne zamenjajo tato, ker so v teh hišah starci, ki nimajo pojma o tehniki. Če bi menjali bi prihranili kar nekaj denarja. Ne ker je led cenejši. Saj ne porabi toliko manj. Ampak zato, ker žarnica in stikalo ni dovolj. Elektronika skrbi, da se svetloba ugasne če nikogar ni na stopnicah in hodniku.radix je napisal/-a:Me prav zanima, kdaj bodo stikala za luči po hišah nadomestili MOSFETi... LED tudi niso še v večini svetilk.
Žarnice, grla in stikala so že dolgo in bodo še dolgo v uporabi.
lado, hvala za kompliment - sem letnik 61. Torej kdo je zdaj mladec ? jaz ali ti ?lado je napisal/-a:Tipični odgovor mladcev--vse kar je staro je zanič-tudi osnove....
med baterijo in tokokrogom manjka cevna varovalka.Otroka bi rad naučil osnove tokokrogov, tako da bi pri tem naredila zanimiv izdelek - prižiganje lučke preko stikala z baterijo
SolarCharger je napisal/-a:Mosfeti in LED so pri pametnih hišah v uporabi že nekaj časa. V starih hišah pa tega ne zamenjajo tato, ker so v teh hišah starci, ki nimajo pojma o tehniki. Če bi menjali bi prihranili kar nekaj denarja. Ne ker je led cenejši. Saj ne porabi toliko manj. Ampak zato, ker žarnica in stikalo ni dovolj. Elektronika skrbi, da se svetloba ugasne če nikogar ni na stopnicah in hodniku.radix je napisal/-a:Me prav zanima, kdaj bodo stikala za luči po hišah nadomestili MOSFETi... LED tudi niso še v večini svetilk.
Žarnice, grla in stikala so že dolgo in bodo še dolgo v uporabi.
V prometu se pa žarnice menjuje z led, ker se to splača. Žarnice grla in te stvari že gredo proč. To je ena od stvari, ki bo v naslednjih izginila.
Ne drži.Cloud je napisal/-a:No pri ledici bi bila že ena baterija preveč (4.5V).
Ivan je napisal/-a:Hvala za koristne podatke! Nekako vidim, da je zadevo najbolje gledati razvojno. Večina nas je verjetno začela z navadno žarnico in baterijo - pač včasih najlažje dosegljive komponente (in tudi svetloba žarnice na nitko ima svoj čar!). Nato se zadeva, kot podpora nadaljnjemu učenju, postopoma nadgrajuje, kot navajate. Za enkrat pa bom nabavil nekaj teh podstavkov in žarnic (MadMax) saj imam občutek, da bo to kmalu le še zgodovina... L.P. Ivan
No, z žarnico sva hitro napredovala in nekaj takega je kot nadaljevanje najbrž čisto primerno. Sploh, glede na to, da prihaja Miklavž... Sicer pa sva se s prvim projektom najprej namenila osvetliti eno hišico iz kock (kasneje mogoče nekaj podobnega vgradiva še v jaslice). L.P. IvanDusanK je napisal/-a:Vrzi uč na:
MEHANO GENIUS
ali
MEHANO SMART153
Ivan je napisal/-a:Otroka bi rad naučil osnove tokokrogov, tako da bi pri tem naredila zanimiv izdelek - prižiganje lučke preko stikala z baterijo.
Ko bo spet kakšna možnost za naročilo preko društva, se bomo z veseljem prijavili. L.P. IvanVolkD je napisal/-a:Z malo pomoči že lahko sestavi FM radio. Ina je dokaz za to, da devetletnik to zmore in mu je v zabavo.
Možnost bo prav kmalu - vezja gredo v izdelavo ta teden.Ivan je napisal/-a:Ko bo spet kakšna možnost za naročilo preko društva, se bomo z veseljem prijavili. L.P. Ivan
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost