Stran 1 od 1

Organizacija komponent

OdgovorObjavljeno: 12 Mar 2016, 13:01
Napisal/-a Jakey
Sam se poslužujem sortirnih omaric, a vendar je vedno tega hudiča premalo..pa tudi težko je dobiti večje število enakih kosov (da si niso dimenzijsko različni, nakar jih ne gre lepo zlagati enega na/ob/pod drugega).

Upore imam trenutno organizirane v eni izmed Hoferjevih predalnikov 33, kamor sem nalepil nalepke z vrednostmi..s katerimi pa sicer nisem popolnoma zadovoljen. Oziroma sem se (pre)pozno spomnil za boljšo idejo, in sicer da bi lahko poleg vrednosti imel še barvno kodo. Se pa pojavi tu kar nekaj dodatnega dela, ampak bi se splačalo. Tako da..če ima kdo enako omarico in jo želi z nalepkami...zamenjam za tisto brez nalepk :_rolling

Slika

Imam še eno enako, v kateri imam spravljene TH komponente, večinoma odspajkane (od pin headerjev do Graetzov), na katero pa z vročim lepilom lepim na predale po vsako od komponent, ki so vanje spravljene..katere pa žal nimam fotografirane.

Potem imam tu še cca. 8kg elektrolitov, ki jih imam spravljene v eni škatli :_rolling

Slika

Potem je tu še škatla z votlicami:

Slika

Slika

Ostalo poslikam in prilepim drugič.

Re: Organizacija komponent

OdgovorObjavljeno: 12 Mar 2016, 15:32
Napisal/-a s54mtb
Jaz imam kombinacijo. SMD imam večinoma v mišjih sekretih. Je pa lahko praktično, če kombiniraš predalčnik in mišji sekret. Imaš npr. v enem predalčku 10k tako TH kot SMD (npr. 0402, 0603 in 1206). Saj komponent iste vrednosti ponavadi ni toliko, da bi zasedle več kot 1 predalček. Ko občasno pospravim nove zaloge, ki se mi naberejo po vrečkah v škatlah vse skupaj sproti vnesem v excel tabelo. Obstajajo sicer namenski programi, samo je čisto preveč truda za to, kar nudijo več od preproste tabele in Ctrl-F. Lokacijo imam pa kodirano: št. predalčnika, vrstica, stolpec.

komponente.JPG

Re: Organizacija komponent

OdgovorObjavljeno: 12 Mar 2016, 15:56
Napisal/-a Jakey
s54mtb je napisal/-a:Jaz imam kombinacijo. SMD imam večinoma v mišjih sekretih. Je pa lahko praktično, če kombiniraš predalčnik in mišji sekret. Imaš npr. v enem predalčku 10k tako TH kot SMD (npr. 0402, 0603 in 1206). Saj komponent iste vrednosti ponavadi ni toliko, da bi zasedle več kot 1 predalček. Ko občasno pospravim nove zaloge, ki se mi naberejo po vrečkah v škatlah vse skupaj sproti vnesem v excel tabelo. Obstajajo sicer namenski programi, samo je čisto preveč truda za to, kar nudijo več od preproste tabele in Ctrl-F. Lokacijo imam pa kodirano: št. predalčnika, vrstica, stolpec.

komponente.JPG


Hah :D Meni je smešno se ubadati z SMDji, ker imam le cca. 10 trakov (vsakih po ~100 kosov), in imam vse skupaj dane v eno 20x20x10cm škatlo in napis SMD :_rolling

Zdaj za kondenzatorje..ki jih imam v eni škatli vse, bo treba nekaj ukrenit. In tu se mi (skoraj sigurno) bo pojavil problem z premajhnimi predalčki, zato razmišljam v smeri, da se jih lotim sortirati v plastične predale. Mi bo potem butasto, ker ni v enaki omari kot so upori in (večina) ostalih komponent, ampak..trenutno mi je to edina opcija.

Meni se teh drobnih komponent ne da dajati v razpredelnico, saj ne vidim nekega pretiranega smisla. Če vidiš, da gre komponent proti koncu - naročiš. V nasprotnem primeru potrebuješ pa ULTIMATIVNO xcell zbirko komponent, in si narediš res komplet vse na zalogo.

https://www.youtube.com/watch?v=x8nbHYOc8ns

Re: Organizacija komponent

OdgovorObjavljeno: 12 Mar 2016, 17:58
Napisal/-a VolkD
Priporočam ti, da elektrolite posortiraš po vrednostih in jih daš enake skupaj v navadne, malo večje ZIP vrečke. Vrečke pa posortirane eno za drugo v primerno škatlo.
Najmanj stroška za dober efekt.

Re: Organizacija komponent

OdgovorObjavljeno: 12 Mar 2016, 18:07
Napisal/-a Jakey
Ja. Začasno bo ok, na dolgi rok pa sigurno ne. Bom se verjetno poslužil tistih predalov..ali pa uporabil že te ko imam sedaj, vendar moram reči tam ven premakniti prvo drugam :)

Ps: Kje imajo te vrečke? Sem pred cca. 10 letami jih iskal in nisem našel, tako da sem jih moral dati delati po naročilu (dimenzije cca. 150x200)

Re: Organizacija komponent

OdgovorObjavljeno: 12 Mar 2016, 18:15
Napisal/-a VolkD
Jakey je napisal/-a: Kje imajo te vrečke?


Klik!

Re: Organizacija komponent

OdgovorObjavljeno: 12 Maj 2016, 23:21
Napisal/-a Jakey
Lahko še kdo slučajno komentira uporabo mišjih sekretov? Ravno se mi pričenjajo basat SMDji :_rolling

Re: Organizacija komponent

OdgovorObjavljeno: 12 Maj 2016, 23:24
Napisal/-a tilz0R
V kratkem objavim component storage spletno stran za organizacijo komponent in še kaj drugega.

Re: Organizacija komponent

OdgovorObjavljeno: 17 Jun 2016, 15:44
Napisal/-a Jakey
SMDji v knjigah

Koristi kdo to?

Glede cenovno se mi zdi neprimerljivo z zlatarno IC. Vsaj upori. Ti so pri kitajcu cca. 0.66c / kos. Pri ICju je cena 3-4c/kos.

Upori 0805 in 1206.

Ko katerih zanjka (ki jih je sicer le 25), pa pač greš in vzameš trakec 25 v ICju.