Foto-box

Kako si urejamo naše delovne in pomožne prostore.

Moderator: S53AL

Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2015, 10:52

Zadnje čase se ponovno malo bolj dajem s fotografijo.

DSCN5507 (Large).JPG

Pod roke mi je prišel monitor, ki je sicer povsem delujoč, žal pa je matrika svoje kristalčke malo premešala na način, ki mi seveda ni všečen. Kaj narediti s takim monitorjem ? Da bi dobil enak monitor, kjer bi odpovedala elektronika in bila matrika v redu je malo verjetno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2015, 11:00

Že od prej sem imel en tak velik monitor iz katerega sem potegnil ven poškodovano matriko. Ta je še večji. Krepko preko 45cm je najširša stranica. Uporabljam ga, ko je treba postaviti dva papirja z natisnjenim tiskanim vezjem enega preko drugega. Na ta način izdelujem dvostransko tiskano vezje.

No tu je padla ideja. Šel sem na lov za še enim takim malo uporabnim monitorjem.

DSCN5510 (Large).JPG

In sem našel enega, ki ni imel priključka za video kabel. Iz njega je štrčal le del odrezanega video kabala. Preizkus je pokazal, da monitor deluje. Štukanje kabla mi ni dišalo, pa sem še temu izpulil sicer dobro video matriko. Da vas potolažim, dimenzija ni bila ustrezna, da bi prejšnjega sestavljal.

DSCN5509 (Large).JPG

Odstrnil sem vse kar ni bilo njno potrebno in brez česar se je backlight še vedno prižgal.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2015, 11:07

V naslednji fazi sem uporabil star kos aluminijaste pločevine dimenzij cca 70x20 cm debeline 2mm. Vanjo se izvrta na ustreznih mestih luknje, da lahko pritrdimo na to pločevino monitorje.

DSCN5511 (Large).JPG

Nato je pločevino na obeh koncih, potrebno zviti pod pravim kotom. Rezultat je viden na slikah.
DSCN5512 (Large).JPG
DSCN5513 (Large).JPG

DSCN5514 (Large).JPG
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2015, 11:14

DSCN5515 (Large).JPG


Tako konstrukcijo sedaj le še povežemo na napajanje. No tu mi je malo škoda 12V napajalnika s katerim je potrebno napajati enega od obeh monitorjev. Ampak brez žrtev ni napredka.

DSCN5516 (Large).JPG


Takole je videti prvi del osvetljene in postavljene aktivne foto komore.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2015, 11:22

DSCN5517 (Large).JPG


Pogled s strani je sicer malo divji. Tu se vidi tudi 12V napajalnik. No pa saj ga nisem vrgel proč.

DSCN5518 (Large).JPG


Tudi druga stran ni kaj boljša.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2015, 11:56

DSCN5566 (Large).JPG

Še en velik Samsung na gornjo stran in viri svetlobe so skoraj povsod.
DSCN5566 (Large).JPG

No slednji je vsaj zgoraj zaprt, tako da se ga lahko uporabi tudi za TIV maske.
To je
DSCN5575 (Large).JPG
sedaj skoraj končano.
Priponke
DSCN5567 (Large).JPG
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2015, 12:03

No prva testna slika narejena v tek foto komori, še zdaleč ni bila nek presežek. Sem bil kar malo razočaran.

DSCN5519 (Large).JPG


Sem se res spraševal od kje zdaj ta megla.
No pa je bila le stvar nastavitve fotoaparata.
DSCN5528 (Large).JPG


Naslednja fotografija pa je dala slutiti to česar sem se bal. Potreboval bom fotoaparat z boljšim senzorjem. Ta namreč šumi!

Se vidi v vogalu škatle.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2015, 12:03

No če ima še kdo kako idejo - na dan z njo !
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a Proteus » 10 Avg 2015, 12:15

Nisem vedel, da se da t.i. "photo light box" tako zakomplicirati. Če v Google vtipkaš "homemade photo light box" boš našel vsaj 10 bolj enostavnih in učinkovitih projektov.
Če se ti na fotografiji pojavlja šum, potem je jasno, da je ta tvoja škatla svetlobno podhranjena in pri tem ni fotoaparat prav nič kriv.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2541
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 259 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 89

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2015, 12:45

Proteus je napisal/-a:Nisem vedel, da se da t.i. "photo light box" tako zakomplicirati. Če v Google vtipkaš "homemade photo light box" boš našel vsaj 10 bolj enostavnih in učinkovitih projektov.

Kaj pa se tebi zdi tu kompliciranega? Odstranitev matrike z monitorja ? Ne se hecat. Dodana je pa le ena ali plošča in kos papirja.

Proteus je napisal/-a:Če se ti na fotografiji pojavlja šum, potem je jasno, da je ta tvoja škatla svetlobno podhranjena in pri tem ni fotoaparat prav nič kriv.
Vse meritve z lux metrom pravijo, da je svetlobe dovolj.
Raziskave fotk, ki jih že imam od prej pa ugotavljajo, da je 70% fotk takih, ki šumijo. Resnica je torej ta, da se je moj kriterij spremenil.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2015, 12:48

Za nameček imam tu škatlo, ki me prav nič ne stane, narejena iz odpadnih monitorjev. In ne potrebujem zraven še pet stojal za luči.
Na internetu nisem našel nobene rešitve z monitorji. Svetloba iz monitorjev pa je ravno prava in lepo difuzna. Za povrh je njen spekter čisto zadovoljiv.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a Carko » 10 Avg 2015, 12:52

- šum zmanjšaš enostavno z večjim časom osvetlitve (in manjšo občutljivostjo). Seveda za to rabiš stojalo.
- na fotoaparatu še nastaviš malo višjo kompenzacijo osvetlitve (npr. za 3 korake).
- če želiš profi slike, obvezno slikaš v RAW - tvoj fotoaparat to podpira

Če slikaš v RAW, dobiš 12 bitov namesto 8, kar je jasno OGROMNA razlika. Iz slike lahko kasneje s softverom potegneš ogromno informacij in narediš sliko čisto drugačno.

raw.png
Primerjava
Carko
 
Prispevkov: 2008
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 134 krat
Prejel zahvalo: 479 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 121

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a Proteus » 10 Avg 2015, 13:03

VolkD je napisal/-a:Vse meritve z lux metrom pravijo, da je svetlobe dovolj. Raziskave fotk, ki jih že imam od prej pa ugotavljajo, da je 70% fotk takih, ki šumijo. Resnica je torej ta, da se je moj kriterij spremenil.

Pri: f/8, 1/320 in ISO-800 bi težko rekel, da je zadeva svetlobno razkošna.

No mogoče pa soproga to kupi in odobri potrebna finančna sredstva za nakup novega fotoaparata ;)
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2541
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 259 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 89

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2015, 13:28

Proteus je napisal/-a:No mogoče pa soproga to kupi in odobri potrebna finančna sredstva za nakup novega fotoaparata ;)
Point je v redu. Zdaj je samo še sredstva treba zagotoviti.


Lux meter pravi 490 do 550 luxov. Marsikje je svetlobe manj, pa so fotke super. Je pa res, da je v vogalu, kjer je šum svetlobe bistveno manj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a Carko » 10 Avg 2015, 13:37

Boljši fotoaparat ne pomeni avtomatsko boljših slik.
Carko
 
Prispevkov: 2008
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 134 krat
Prejel zahvalo: 479 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 121

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 10 Avg 2015, 13:44

Poizkusi raje z kakšnim led obročem okoli objektiva.
Hkrati s tem še ozadje raznih barv, ni nujno da je belo primerno za vse.
Peter123
 
Prispevkov: 995
Pridružen: 09 Feb 2015, 14:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 131 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a SolarCharger » 11 Avg 2015, 11:45

Če fotoaparat ni pokvarjen imaš premalo svetlobe. Si že posodobil firmware ?
Mi gremo dalje.
SolarCharger
 
Prispevkov: 1073
Pridružen: 20 Jan 2015, 21:58
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 88 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Avg 2015, 11:59

SolarCharger je napisal/-a:Si že posodobil firmware ?
Uff, nisem še. Imam pa res V1.0. Mogoče je kaj tudi zaradi tega.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a DusanK » 11 Avg 2015, 11:59

Očitno sem slep, da nisem zasledil s kakšnim fotoaparatom (+objektivom) si naredil sliko releja in zelenega stvora ?
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3222
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1030 krat
Prejel zahvalo: 1745 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a Proteus » 11 Avg 2015, 12:17

VolkD je napisal/-a:
SolarCharger je napisal/-a:Imam pa res V1.0. Mogoče je kaj tudi zaradi tega.

To sem ti že jaz pred časom napisal pa ne upoštevaš mojih nasvetov. Nadgradnja baje odpravlja tudi problem z GPS.
Sedaj ti ne bom sploh nič več napisal.

No morda še tale komentar:

Fotografija je v bistvu svetloba. Več jo imaš na razpolago bolje je, saj to pozitivno vpliva tudi na globinsko ostrino posnetka in ne samo na zrnatost slike.

VolkD je po svoji ustaljeni navadi recikliranja pač izkoristil tisto kar ima pri roki.

Problem pri monitorjih pa je, da niso reflektorji. Tudi če barva temperaturno ustreza to še vedno ni reflektor. V reflektor ne moreš gledati, po drugi strani pa je normalno, da lahko gledaš v belo osvetljen monitor. Torej je že v osnovi jasno, da ne gre za dva enakovredna svetlobna izvora.

Sam uporabljam cenene reflektorje, katerih cena je povsem dostopna:
http://www.merkur.si/oprema-za-dom/svetila/reflektorji?gclid=CMX7nevkoMcCFZCWtAod2zUOHA
Tudi če barva nima ustrezne toplote je to anomalijo možno odpraviti z vsakim fotoaparatom (t.i. funkcija White Balance).

Po uporabi lahko te reflektorje pospravim v malce večjo škatlo. S tremi monitorji pa je večji cirkus kam jih pospraviti. Počasi potrebuješ tovarniško halo.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2541
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 259 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 89

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Avg 2015, 14:03

Proteus je napisal/-a:To sem ti že jaz pred časom napisal pa ne upoštevaš mojih nasvetov. Nadgradnja baje odpravlja tudi problem z GPS.
Ja saj bom tudi to naredil, a si moram nekako vzeti nekaj časa za to. Trenutno še vedno kompletiram kuverte s članskimi izkaznicami,... Pa priprave za Mašun nekaj vzamejo,... in kup časa pokurim tule.

No reflektrji že, ampak ti reflektorji morajo svetit skozi nek difuzor. In potem postane svetloba manj močna in jo sploh ni več problem gledati. Razlika osvetlitve sploh ni velika. Preizkušeno je pri taki stvari pod 900 luksov.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a Proteus » 11 Avg 2015, 14:47

VolkD je napisal/-a:No reflektrji že, ampak ti reflektorji morajo svetit skozi nek difuzor.

Ni nujno oz. odvisno od reflektorja, nekateri nimajo enakomerne svetlobe, pa jo je potrebno malce "mehčati".
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2541
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 259 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 89

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Avg 2015, 18:20

Proteus je napisal/-a:To sem ti že jaz pred časom napisal pa ne upoštevaš mojih nasvetov. Nadgradnja baje odpravlja tudi problem z GPS.
Sedaj ti ne bom sploh nič več napisal.
Lahko mi spet kaj napišeš. Moj aparat ima zdaj 1.1 Firmware.
Z GPS-jem sem zadovoljen. Nastavil sem si ga tako, da dobim tudi NRW datoteke, iz tega se da potem res potegniti marsikaj več, kot ponudi jpg.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Sep 2015, 23:04

VolkD je napisal/-a:Nastavil sem si ga tako, da dobim tudi NRW datoteke, iz tega se da potem res potegniti marsikaj več, kot ponudi jpg.
Zadovoljstvo je splahnelo :(
Od 6 do 10 s moram čakati med posameznimi posnetki. Tako počasna je postala tale škatlica. Jasno zapisuje NRW datoteke. Ampak zakaj mora to početi pri odprtem objektivu mi pa res ni jasno. Ko hočem aparat ugasniti se zadeva ukvarja z shranjevanjem slike na kartico. In v tem času ne zna nič drugega. Zelo lepo bi bilo, če bi spotoma pospravil še objektiv na mesto, da nebi jaz 10 s čakal na to kaj se bo zgodilo in šele nato odložil aparat v predal.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a Carko » 22 Sep 2015, 23:48

Kako hitro kartico imaš?
Carko
 
Prispevkov: 2008
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 134 krat
Prejel zahvalo: 479 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 121

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Sep 2015, 00:17

Carko je napisal/-a:Kako hitro kartico imaš?
Piše da je class 10.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36323
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7295 krat
Prejel zahvalo: 4457 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a DusanK » 23 Sep 2015, 00:35

Če ti samo eno raw datoteko shranjuje od 6 do 10 sek. je nekaj narobe. Po vsej verjetnosti s kartico. V katerem formatu je ? Fat32/ExFax/ntfs?
Class 10 ima hitrost zapisa min. 10MB/s, če drugače ne piše na sami SD kartici npr. 30MB/s itd.
Raw (NRW) fotko tvoj Coolpix P330 naredi dolgo cca. 23MB. Torej teoretično se zapiše na kartico v minimalno cca. 2 sek.
Fotkič ima tudi 43MB int. rama, torej bi teoretično lahko zaporedoma naredil prvi dve raw fotki v isti sekundi, ker se shranita v buffer, šele nato začneta pot na SD kartico in spraznita buffer za nov shot.
Sicer procesor Expeed C2 ni kak divjak zato kakih čudežev ne gre pričakovati.
Mogoče bi bilo za odtenek boljše s kako hitro SDHC kartico (cca.45MB/s), vendar dvomim, da bo to pri tem malčku kaj opazno. Ali pač.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3222
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1030 krat
Prejel zahvalo: 1745 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Foto-box

OdgovorNapisal/-a robi » 18 Jun 2016, 14:44

Tale coolpix ima najnižji iso 80, ti si zeleno ohišje slikal z iso 800. To je vzrok šuma.
Kar se tiče svetlobe in makro posnetkov je pa tako, da če hočeš spodobno globinsko ostrino in ne samo en ozek pas ostrine, potem moraš zaslonko zapret. Pri tvojem coolpixu se zapre do F22, a do konca odsvetujem, ker se potem ostrina začne izgubljat. Torej zaslonko eno stopnjo pred F22 in potem svetlobi primeren čas, ki pa bo pri tvoji osvetlitvi zelo dolg in brez stojala ne bo šlo. Tudi kake LED obročaste bliskavice ne priporočam, ker ima premalo svetlobe, da bi pri zaprti zaslonki dosegel čas za iz roke oz. brez stojala.
Si res vložil nekaj truda, a svetlobe manjka in to ne za malo, ampak za nekajkrat.
Jaz imam za makro posebno makro bliskavico, ki ima spredaj nasproti dve cevi. Je tako močna, da lahko slikam tudi portrete na nekaj metrov. Včasih pa uporabim navadno bliskavico, ki jo snamem iz aparata in jo uporabim kot slave. To potem približam motivu.
robi
 
Prispevkov: 345
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 61 krat
Prejel zahvalo: 134 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 13


Vrni se na Delovna soba, delavnica, garaža, ...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost