Danes sem prejel tole:
https://www.svet-svetil.si/led-fluoresc ... 0k-120-cm/Montiral sem najprej 3 kose v eno ohišje s paraboličnim rastrom za 3 sijalke. Pred montažo sem na mizo montiral lux meter in ga pritrdil z lepilnim trakom. Meritev sem izvedel s prižgano samo eno svetilko nad lux metrom, vse ostalo je bilo zgasnjeno. Lux meter je pri fluo sijalkah 3x 36w pokazal 520lux. Po menjavi z LED sijalkami je lux meter pokazal 549lux, po nekaj minutah je padlo na 540lux, ker so se LED sijake segrele.
OK, LED sijalke so 3x 18W, vsaka je posebej pomerjena z watt metrom in ustreza specifikaciji. Power faktor je močno kapacitivni, nisem pa primerjal power factor fluo sijalk z dušilkami.
Jasno je, da fluo sijalke doberšen delež energije izgubijo na toplotni energiji, sama dušilka se precej greje, tudi sijalke so precej tople. Pri LED je seveda nekoliko drugače, dušilke ni več, edina toplotna energija, ki se "izloča" je na sami sijalki, ki je manj topla kot fluo sijalka. Meritev temperature sijalk nisem izvedel, gre bolj za primerjalno temperaturo po občutku.
Povzetek: Pri polovico manjši porabi energije z LED sijalkami dobim vsaj enako količino svetlobnega toka v lux, kar pomeni, da ima smisel.
Cenovno je nekako tako, da so LED sijalke nekje dobrih 2x toliko cene kot fluo. Garancija je 3 leta, tako da izračuni pokažejo da se splača. Laično po občutku je barvna reprodukcija (če se tako izrazim) enaka, v obeh primerih gre za 4000K barvo svetlobe.
Fluo sijalka ima kot sevanja 360°, medtem ko ima LED 240°sevalni kot. Ker gre za svetilko s paraboličnim rastrom, je to v redu, saj je večino svetlobe usmerjeno navzrol, morda se pri fluo kar nekaj lumnov nekje izgubi, ne refleksira tja, kjer svetlobo rabimo.
Če za pol manj energije dobim malenkost več svetlobe, sem zadovoljen. Prej 520lux pri 3x 36W, sedaj 539lux pri 3x18W, na videz enaka barva svetlobe, na videz enaka osvetlitev. Lux meter tako, oko pa tako nekako podobno. Bo v redu, sem kaj zgrešil?
Predelava svetilk: Da je bil poseg čim manjši, sem dušilke prevezal z mostički iz belih žic 0,5mm2, ker imajo dušilke na vsakem kontaktu 2 luknjici... nisem izpulil obstoječih žic ven. Štarterje sem prevezal, ker na nosilcih štarterjev ni enako kot na dušilkah. Štarterji niso bili novi, sem jih odprl, odščipnil kondenzator in tlivko, prevezal s kapljico spajke in zaprl nazaj, montiral. Zakaj tako? ker sem želel najprej narediti meritev, preden predelujem vezavo v svetilki.
Svetilke so bile že pred davnimi leti predelane. Ker so za 3 sijalke, so vse predelane na 3F napajanje zaradi stroboskopskega efekta. Dodal sem relejski modul s 3 releji, da vsak vklaplja svojo fazo, v več kot 20 letih ni bilo nobene napake, releji so še vedno isti, 3F napajanje bo ostalo, ker te LED sijalke še vedno ne eliminirajo stroboskopskega efekta, verjetno, ker tega še nisem potrdil z meritvami, tako tokovne analize kot analize s fototranzistorjem, zagotovo pa bom teste natančno izvedel.
Prvi vtis je OK, investicija je bila smiselna. Kar se tiče življenske dobe, 3 leta garancije je menda dovolj, to je krepko več kot za fluo sijalke.
V spletni trgovini je omenjena garancija 24 mesecev, na embalaži je jasno in nedvoumno navedena garancija 3 leta, tako da s stališča zakona o zaščiti potrošnikov je to to, veljavno je tisto kar je bolj ugodno za potrošnika.
Kaj pa padanje svetilnosti s časom uporabe? moj lux meter je še vedno pritrjen na mizo, preden ga odstranim, bom pomeril položaj, fotografiral lokacijo, da bom lahko meritev ponovil čez nekaj mesecev. Menim, da pod temi pogoji lahko izvedem odlično primerjalno meritev, ki bo zelo zgovorna.
Omenjene meritve dajejo dokaj nizko osvetlitev delovnega prostora oziroma delovne površine. Gre za meritev, ki je opravljena pri samo eni prižgani svetilki od 6 svetilk, tudi dodatne svetilke so bile ugasnjene. Meritev, ki je opravljena pod enakimi pogoji, je menda dovolj točna, če ne najbolj točna, kar jih je možno narediti, gre za primerjalno meritev. Gre za meritev prej in potem, nikakor ne za meritev, kakšna bi morala biti osvetlitev na površini delovne mize.
.