"NEONKA" vs LED

Kako si urejamo naše delovne in pomožne prostore.

"NEONKA" vs LED

OdgovorNapisal/-a Lojz » 17 Okt 2025, 10:32

Pozdravljeni!
Po kleti imam nekaj "neonskih" svetilk. Imam take z dolžino 60cm (18W) in so 4 v ohišju z dvema elektronskima dušilkama (brez štarterjev) in nekaj z 120cm (36W) dolžine - enako z elektronskima dušilkama brez štarterjev.
Tukaj sem našel LED cevi 60cm in 120cm
Res piše, da je vsaka ravno polovico moči "neonke", vendar to sedaj ni vprašanje.
Zanima me ali je možno te "neonske" cevi nadomestiti s temi LED cevmi in ali je potrebna kakšna predelava, ali sploh ne gre?
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz

Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 239 krat
Prejel zahvalo: 545 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 51

Re: "NEONKA" vs LED

OdgovorNapisal/-a Carko » 17 Okt 2025, 11:32

Ne, te na povezavi so "s starterjem" in delajo na klasičnih dušilkah, ne na elektronskih.

Poglej tukaj, jih je malo več. Večinoma v opisu piše, ali pašejo na klasične dušilke, na elektronske, ali pa so za enostransko povezavo (na eno stran pripelješ direkt L+N in je to to)
Carko

Zahvalil se je: 226 krat
Prejel zahvalo: 1180 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a MadMax » 17 Okt 2025, 11:32

LED nadomestki fluo cevi običajno delajo direkt na 230V, priklop z ene strani.
Nadomestek enostavno vgradiš v luč s klasično dušilko, kjer s priloženim "dummy" starterjem premostiš vezavo (v dummyju je samo brika), sama dušilka pa ne moti.
V tvojem primeru bi torej moral elektronski balast odstranit in malce prevezat, najbolje priklop na vsaki strani cevi, ostala priklopa z obeh strani pa povezat. Tako se izogneš morebitnemu kabumu, če bi LED cev vstavil zasukano (itak ne piše na kateri strani je pravi priklop, čeprav tistega drugega hitro najdeš z ohmmetrom).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 900 krat
Prejel zahvalo: 959 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a reber » 17 Okt 2025, 11:57

Lojz je napisal/-a:Po kleti imam nekaj "neonskih" svetilk

Zakaj navednice, če to niso neonske? napiši pravilno: fluorescentne sijalke.

Za tvoj primer bo treba v svetilki prevezat za nove LED sijalke. Na novo narejeno ožičenje mora vsaki sijalki z ene strani zagotovit direktno napajanje 230V, to je vsa umetnost.

Tudi sam imam v delavnici 120cm sijalke, 6 svetilk po 3 sijalke, že kar nekaj časa razmišljam o menjavi. Moti me predvsem svetilnost, 120cm 18W LED imajo večinoma okoli 1700-1900lm, medtem ko fluorescentne dajejo od 2500-3600lm, seveda na 36W. Poraba se razpolovi, kaj pa svetilnost? eni pravijo da so LED bolj efektivne ker imajo delno usmerjenost navzdol, fluo pa svetijo na vse strani. LED svetilke 18W obstajajo tudi z več lm, ampak jih je težje dobiti, npr https://www.svet-svetil.si/led-fluoresc ... 0k-120-cm/

.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 269 krat
Prejel zahvalo: 886 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a reber » 21 Okt 2025, 09:47

Ker je spet minilo nekaj časa po zadnji menjavi in so začele fuorescentke umirat in bo čas za menjavo, jaz pa še vedno kolebam...
Naj naročim te lampe ali ne https://www.svet-svetil.si/led-fluoresc ... 0k-120-cm/
Podatek o lumnih je imresiven kar 2880lm, medtem ko je večina drugih pod 2000lm. Proizvajalec naj bi bil KOBI Light Poland, nekaj takega ali pa bolj verjetno, oni dajejo na trg.
Zamenjal bi fluo cevi v rasterskih svetilkah s paraboličnim rastrom. Sevalni kot svetlobe te sijalke iz povezave je 240° kar je po mojem mnenju bolje kot 270° ali več, npr 360° pri fluo, saj na vrhu v svetilki ni ogledala oziroma visoko poliranega rastra za odboj svetlobe navzdol.
Zdaj ne vem ali naj kupim recimo 3 ali 6 ali kar vseh 18 kosov, ker imam 6 svetilk s po 3 sijalkami. Ker oglašujejo možnost vračila 60 dni, potem bi mogoče kar naročil, naredil meritve, predvsem primerjalne meritve in seveda ugotavljanje če je stroboskopski efekt prisoten. Ker imam v vsako svetilko potegnjen 3F dovod in notri releje, z namenom izničevanja stroboskopskega efekta pri original fluo na klasične dušilke, bi moralo to delovat tudi na LED. Vprašanje je, koliko je kaj kondenzatorja notri v tel LED sijalkah, bi bilo za razkopat eno in ugotavljat, kaj bi bilo, če bi jih napajal z DC glajeno napetostjo... če ne drugega, v raziskovalne namene, tudi za potrebe zmanjševanja svetilnosti in s tem podaljševanja življenske dobe oziroma trošenja LED. Tudi LED v svoji življenski dobi izgubljajo na svetilnosti.
Vsekakor se nakup LED sijalk splača, ker v svoji življenski dobi prihranijo na energiji vsaj toliko, kot je njihova višja cena, ampak mene rahlo dajejo dvomi, če bo dovolj svetlobe.
Ali ima kdo, oziroma je že menjal fluo z LED cevmi in kako je zadovoljen s svetilnostjo, je kdo že meril z lux metrom?
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a yacksy » 21 Okt 2025, 10:49

Prijatelj ima lakirno komoro in tam prisega na Philips MASTER LEDtube 900mm HO 12W 865 T8. Menda je ta sijalka precej široko priporočena v teh krogih, tako da nekaj je na tem.

Omenjena sijalka je na prvo žogo malce dražja od "Kitajcev", je pa dobavljiva pri večjih trgovcih ala Rexel, Eventus, itd., kjer ima marsikdo kar dober popust. Z vštetim popustom pa razlika v ceni ni več tako velika. Renomiranosti Phillips-a kot proizvajalca svetil pa niti ne potrebujem poudarjat ...
yacksy

Zahvalil se je: 1895 krat
Prejel zahvalo: 351 krat

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Okt 2025, 13:33

yacksy je napisal/-a:..Renomiranosti Phillips-a kot proizvajalca svetil pa niti ne potrebujem poudarjat ...

No no... Philips že daaavno ni več tako renomirana firma kot včasih. Če gremo nazaj v čase "varčnih sijalk" jim je takrat ta "renome" padel zelo globoko... tiste sijalke s "5 let garancije" so crkovale po tekočem traku in le redkokdo je imel shranjen račun, da je dobil drugo.
Ko sem kupoval neko luč za na steno v hodniku - nekako 2x ali 3x led je bila philipsova 90€, neka no-name pa 20€, s tem da sta bili obe rostfrei in obe brez sijalk. Ne bi bil preveč presnečen če sta bili celo obe narejeni v isti firmi, ker sta bili zelo podobni...
Pa da ne začnemo o "kvaliteti" philipsovih TV-jev... :_CR :_banghead
Dejstvo je da plačaš ime firme, in to veliko. Glede kitajskih svetil pa - obstajajo kitajske in obstajajo "kitajske" (tiste tahudopoceni). In, btw.. tudi philips je zagotovo narejen na kitajskem.
V garaži imam nekaj takih " tauhodpoceni kitajskih" a-la fluo svetil (tam 6-8 nekje) in v cca.10 letih, odkar so tam sem se mi zdi dve-tri popravil, eno pa vrgel stran, ker je bilo preveč ledic zanič. Glede na takratno ceno (pod 10€ po kosu) so že davno oddelale svoje...
Glede LED zamenjave za fluo: obstajajo (najmanj) dve opciji: ena je nekako kompatibilna s starimi fluo cevmi - te lahko zamenjaš tako, da če je dušilka klasična samo vstaviš (priložen) slepi starter, pri drugih pa moraš prevezat celo luč.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 795 krat
Prejel zahvalo: 987 krat
Število neizkoriščenih povabil: 202

OdgovorNapisal/-a reber » 21 Okt 2025, 13:34

Iščem 1200mm dolžino 4000K in kakorkoli iščem pri Philips, niti ne najdem teh zahtevanih 4000K, lahko izberem kvečjeumu 3500K ali 5000K. Kar gledam na Rexel so lahko za Philips cene ubijalskih nekajkrat višje in nič zaloge. Najdem kar nekaj zadetkov OSRAM oziroma OSRAM-Ledvance ampak s čudnimi podatki npr poraba 18-36W, dodatno z relativno nizkimi lumni, ne vem no.
A res nima nihče teh LED sijalk kot nadomestek fluorescentnih? Mogoče bom moral kar tvegat in če ne bo v redu, bom pač izkoristil možnost vračila. Garancija je 2 leti, več pa tudi fluo ne zdržijo, no, odvisno od delovnih ur, gredo nekaj let brez težav, tako da bodo tudi LED verjetno. Če je šrot in misli crkovat, bo verjetno že v garancijski dobi.

Za menjavo fluo z LED cevmi mi je vseeno kakšne so, tako ali tako bom prevezal, verjetno pustil staro inštalacijo pri miru, samo od relejev potegnil 2 novi žici na podnožje iz katerega bom odklopil staro inštalacijo in malo umaknil. Za vsak slučaj, če bi se kdaj zgodilo, da bi šel nazaj na fluo, ampak je malo verjetno. Če bi v tako prevezano svetilko (prilagojeno za LED) dal noter fluo, bi verjetno skuril žarilno nitko na tisti strani, kjer bo dovod, dvomim da bo zdržala 230V, ker v originalni vezavi gre čez dušilko in obe žarilni nitki (na obeh straneh) sta vezani zaporedno. Mogoče bi z ustrezno varovalko uspel zaščitit to možnost, lahko iz firbca probam na kakšni stari fluo sijalki, ki ima nitke še dobre, sijalka pa že utripa, je zanič.

Še primer OSRAM GU9 sijalke https://www.merkur.si/razna-led-zarnica ... 7-g9-star/
Kupil sem eno, svetilka v eni sobi pa jih rabi 6, iskal sem pri kitajcu na AE in kupil https://www.aliexpress.com/item/1005004929163028.html G9 Ceramic 3W 5 kosov za slabih 10USD in so popolnoma primerljive z OSRAM, popolnoma enaka barva in v jakosti svetlobe ni razlike, merjeno z lux metrom, po 11 mesecih še vse delajo.
Takrat še ni bila na voljo tale: https://www.merkur.si/razna-led-zarnica ... 7-g9-star/ in tudi pri kitajcu nisem našel nič ustreznega več kot 3W
Ker je svetilka s 6 bunkami, ki ima vsaka svojo sijalko, je svetlobe dovolj, več kot s halogenkami, tudi barva svetlobe je bolj prijetna kot je bila na 6x20W halogen, pri 6x28W je bilo kar v redu, seveda pri 10x porabi v primerjavi z LED. Linki na Merkur kažejo na LED 2700K, ampak sem takrat dobil in kupil 4000K, da ne bo pomote glede primerjave.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 21 Okt 2025, 16:06

Protoncek je napisal/-a:...Pa da ne začnemo o "kvaliteti" philipsovih TV-jev... :_CR :_banghead ...

Tukaj bi pa skoraj prisegel, da imajo dejansko nek delay vprogramiran pri cenejših modelih, ker ni razloga, da bi že gibanje po meniju delal z skoraj 1s zamikom po tem ko pritisnem tipko na daljincu.
Dorijan

Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 321 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 63

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Okt 2025, 16:46

V firmi imamo enega, ki vsake toliko enostavno zašteka - tv program teče, a je mrtev na komande. Pomaga samo izvlek kabla z 230v. Zanimivo pri tem je, da si “butl” zapomni na katerem programu je bil in teče na tem naprej po resetu.
Jaz sem imel prej enega, ki je imel v menijih več kot 1s zamika pri pomikih… zdaj imam oled, dražji model je nekako ok… (fingers crossed)
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 795 krat
Prejel zahvalo: 987 krat
Število neizkoriščenih povabil: 202

Vrni se na Delovna soba, delavnica, garaža, ...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost