Kako shranjujete komponente?

Kako si urejamo naše delovne in pomožne prostore.

Kako shranjujete komponente?

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 17 Jul 2024, 23:01

Pozdravljeni,
Sem nov v elektroniki in sem prišel sem do točke, ko si moram urediti delavnico. Imam splošno (očetovo delavnico) kjer je tako ali tako 90% stvari mojih in ni več postora niti za škatlico uporov.
Kar se tiče elektronike najraje delam kar za pisalno mizo v sobi. Imam stol, luč, dovolj prostora in računalnik.

Sedaj pa glavno vprašanje. Kako shranim sortirane elektronse komponent?
Od uporov, tranzistorjev, mosfetov, IC-jev, kondenzatorjev… Komponente so v vseh možnih ohišjih. Nekaj smd komponent je na kolutih, nekaj na 5cm dolgih trakovih in nekaj v zip vrečkah.

Imam 2 hoferjevi omarici z predali.
Poizkusil sem oštevilčiti predale in uporabiti program za iskanje komponent. Tu pa je nastal problem. Ko sem testiral kakšno vezje na bredboardih in neka vrednost ni bila prava sem moral zagnati računalnik, poizkati pravi komponent nato predal… Ni najbolj praktično.
Nato pa sem dobil še več smd kolutov, ki pa ne grejo v predalčke.

Potem sem imel predalčke z vrednostmi uporov do 100. Do 50 je bil en predalček od 0 do 5 in tako napej. Nad 50 pa po 10. To mi tudi ni odgovarjalo saj so bile vrednosti od 0,02R pa do 5 v istem predalčku. Pa še včasih imam samo 1 upor ene vrednosti in ga moram iskati med 50 drugimi.

Poizkusil sem tudi predalčke do 10 (1, 2, 3…). Tukaj pa sem bil vedno v dilemi ali je 0,2R v predalčku z oznako 1 ali v 2. Pa še 47R in 470k so bili v istem predalu :_banghead

Vrednosti uporov je ogromno in nimam prostora, da dobi svaka svoj predalček.

Potem pa pridejo še tranzistorji. V osnovi sem imel 3 predalčke:
Power tranzistorji
NPN
PNP
Tukaj pa je bil problem da imam veliko različnih vrst in ne vem točno katere imam na zalogi.
Kako bi shranil te? So v vseh možnih ohišjih.

Bc547 in bc557 sem namenil posebno škatlico, ker jih največ uporabljam.

Potem pa so še IC-ji. Imam vse od operacijskih ojačevalnikov do EEPROM-ov. Kako je najbolje sortirati te.

Se mogoče upore najbolj splača dati v zip vrečke?

Tako izgleda, ko je pospravljeno :_clap
IMG_0870.png

Se pravi kako vi shranjujete komponente?
Vse je lahko žarnica, če je dovolj toka. https://lovro7a.github.io/Lovro7-web/html/home_page.htm
Uporabniški avatar
Lovro7

Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 60 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Kako shranjujete komponente?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Jul 2024, 07:40

Lovro7 je napisal/-a:Se pravi kako vi shranjujete komponente?

Lahko prideš pogledat. Je kaj videti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19413 krat
Prejel zahvalo: 10059 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 250

OdgovorNapisal/-a Jakey » 18 Jul 2024, 07:49

Darkotov odgovor je tako splošen, kot "vsak po svoje".

THT komponente imam načeloma v MARS-ovih predalnikih, ki so sicer dragi ampak so zelo uporabni. Imam jih okrog 15 ali še kaj več.
Podobno je z vijaki, izbrano od M2 do M6, ostalo bolj manj. Pa še to po 50 kosov (vgreznjena + cilindrična glava), če jih rabim več, jih grem kupit.

Module imam po večjih predalih v enakih predalnikih, mehanske komponente pa po banjah za sladoled 1L ali 2L in na njih velike nalepke in po regalih. Od podjetja, ki dela embalaže za Planico, sem dobil kup teh posod za "vzorec".

SMD komponente se splača sortirat po AIDETEK-ovih kovčkih. Spet, niso najcenejši ampak so zelo zelo dobro organizirani. SMD 0603 ali 0402 ne padejo ven niti približno, za po par kosov so boljši kovčki z večjimi predali, pa še nalepke dobiš poleg. Super zadeva. Če imaš nekaj reelov, predlagam polico, kjer imaš 3d printan reel stand za reele, poleg pa naložene te škatle.

Potem so pa še kabli in in večji vtiči/konektorji - večja plastična škatla (cca 40x50cm višine 40cm) kjer imaš kable zvite v kolute in z ježki spete. Ločiš enožilne in večžilne, vmes pa lahko namečeš po večjih vrečkah s plastično zadrgo še konektorje tipa šuko vtiči, vtičnice in podobno.

Oziroma na kratko: Lahko prideš pogledat tudi do mene. Je tudi kaj videt.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 291 krat
Prejel zahvalo: 419 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a mare69 » 18 Jul 2024, 08:43

Kot je Jakej napisal. Aidetekovi "kuferčki" za res male komponente. Nabavil sem tudi SMD škatlice, ki jih iščeš na ebay.de pod "Mäuseklo" (mišji sekret). V dve plošči 12x12 škatlic sem spravil cca. 4kg SMD uporov iz kolutov, ki so prej zasedli cca. 4m dolžine. Podobno je s kondenzatorji. Imam pa še eno tako "ploščo" s komponentami, ki so pogosto v uporabi (diode, FET, BJT, LED, TVS, feriti, ... ). Imam tudi "MARS" predlačnike, vendar je vse manj notri. Za večje stvari nabavljam pri AUER: https://www.auer-packaging.com/si/sl/ Imajo linijo bolj poceni škatel, ki so iz testnih serij ali zagonov nove serije. Ko menjajo npr. barvo, je vmesna serija malo šekasta, a še vedno povsem mehansko enaka. To potem dobiš po dosti ugodnejši ceni. Tule je direktni link do B-stock zabojev: https://www.auer-packaging.com/si/sl/Re ... tml?bstock
Za še večje kose in neko arhivsko zalogo sem si pa dal narediti kartonske škatle po meri, z istim tlorisom in dvema višinama. 150 takih škatel me je prišlo slabih 100 eur. Sploh ni računice, da bi uporabljal kaj drugega.

Imam pa zadnje čase neko filozofijo, da ne naročam na zalogo ("mogoče bo prišlo prav"), ker so komponente enostavno prepoceni in dovolj hitro dobavljive iz distribucije ali kot brezplačni vzorci. Ravno včeraj sem dobil od WE eno polno škatlo brezplačnih vzorcev, ki bodo šli direktno na prototipe.
Priponke
mauseklo.png
mare69

Zahvalil se je: 24 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 55

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 18 Jul 2024, 10:25

Hvala za pomoč,

Kako pa shranjujete tht upore. Ali ima vsaka vrednost svojo škatlico ali je recimo škatlica z napisom 47 kjer so vse vrednosti, ki vključujejo 47 (4k7, 47k, 47R)
Vse je lahko žarnica, če je dovolj toka. https://lovro7a.github.io/Lovro7-web/html/home_page.htm
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a Jakey » 18 Jul 2024, 10:36

Dva MARSova predalnika sta dovolj za vse upore.

Vsak predal svoja vrednost in potem imaš še 1/2 predala za "močnostni upori", "na roko naviti upori", "grelci", ipd.

Glej, da je vrstica po dekadah.

Imam pa tudi razdelke za predalnike, da lahko spravim notri 1-10-100 ohmov upore v en predal. Velja razmislit, da npr 10M upori ne potrebujejo tako velikega predala kot 1R, zato ker 10M boš uporabljal malo, 1R pa precej več, kot tudi moči pri 1R so dosti bolj različne kot pa pri 10M. Nisem še videl 10M upora in 100W v domači delavnici.
Priponke
Untitled.png
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Jul 2024, 13:49

Vse je odvisno od tega koliko in kakšne komponente imaš.
Včasih, ko so se SMD-ji komaj pojavljali v velikosti 1206, sem imel 10cm dolge trakce kar v predalčku MARS omarice skupaj s TH upori. Potem se je vse več delalo s SMD-ji v vseh velikostih. Danes imam za SMD elemente namensko narejeno omaro za kolute. Omara ima označen koordinatni sistem. Do koluta z določeno vrednostjo pa lahko pridem s pomočjo programa. Sicer so koluti zloženi glede na vrednosti elementov, a je to le "začetno" stanje in ni nujno, da bo v prihodnosti tako.

Razvrščanje elementov po predalčkih je sicer fino a včasih tudi nepraktično. Če dobimo element, ki bi po oznaki moral domovanje dobiti nekje vmes med predalčki, se nam sistem razsuje. Da bi ga ohranili je treba vse elemente, ki so "višje" od njega premakniti za en predalček. Sila nepraktična zadeva.
V cilju reševanja tega problema imam večino tranzistorjev, čipov in še marsičesa drugega, shranjeno po vrečkah. Vrečke imajo namreč to dobro lastnost, da se da novo vrečko precej enostavno vriniti v niz že obstoječih vrečk. Sicer to ne gre v nedogled, ker nam lahko zmanjka prostora v škatli z vrečkami. No tudi ta problem sem uspel rešiti in sicer s škatlami v predalih. Žal nimam (še) v vseh predalih škatel.

Celoten sistem je seveda podprt z nekaj programi in bazo podatkov. podatki so dosegljivi vsem na internetu: http://material.volkd.si/PREGLED.ASPX
Predvsem pa so na razpolago meni, ko se srečam s kakšnim priložnostnim nakupom in pred nakupom preverim, če imam zadevo slučajno že nekje doma.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a mare69 » 18 Jul 2024, 15:23

Vrivanje ni potrebno, če imaš indeksirano. Primer na aidetek shrambi. Notri je 2x po 72 predalčkov. Gor nalepim serijsko številko, na celo škatlo pa oznako. Potem v seznamu komponent vnesem vse podatke. Nove komponente pa dobijo naslednje prosto mesto. Iskanje po elektronski bazi je hitrejše kot iskanje med fizičnimi lokacijami/shrambami. Potem moram samo vzeti ustrezno škatlo in odpreti pravi predal.

Za podporo vsega imam na eni virtualki https://partkeepr.org/
mare69

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Jul 2024, 15:53

mare69 je napisal/-a:Vrivanje ni potrebno, če imaš indeksirano.
Dokler je število komponent majhno je indeksiranje v redu. Ko ugotoviš, da imaš več tisoč komponent, zmanjka predalčkov. Takrat te reši samo govoreča šifra in vrivanje znotraj istega predalčka.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 18 Jul 2024, 21:29

mare69 je napisal/-a:Za podporo vsega imam na eni virtualki https://partkeepr.org/

Izgleda dobro. Bom poizkusil.

Ali je kdo kupoval direktno od Aideteka? Njihova cena je 24$ na aliexpressu pa 35€.

Je IC-je bolje shranjevati v MARS omari ali zip vrečkah.
Kaj pa za tranzistorjie. Bodo zip vrečke vredu?
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a Jakey » 19 Jul 2024, 11:21

Lovro7 je napisal/-a:
mare69 je napisal/-a:Za podporo vsega imam na eni virtualki https://partkeepr.org/

Ali je kdo kupoval direktno od Aideteka? Njihova cena je 24$ na aliexpressu pa 35€.

Huh. Vprašanje, ki nima direktnega odgovora. Odvisno je, koliko imaš tega. Če uporabljaš samo 555 in LM358 recimo, potem lahko maš v zip vrečkah. Enako s tranzistorji, če te pa veseli elektronika, potem pač moraš enostavno dobit neke škatle in dajat notri po razdelkih. Če imaš recimo večje količine, se splača obdržati v palicah (plastični profili, ki držijo DIP čipe ali druga ohišja), medtem ko tranzistorje...je pa zahtevno, ker je ogromno različnih, sortiraš jih pa po BIPOLARNI-MOSFET-IGBT-TRIAC-TIRISTOR. Ko to rešiš, greš v podskupine, npr. BIPOLARNI, PNP in NPN, enako pri fetih...itd. To je mogoče res optimalno, da jih imaš v plastičnih vrečkah in v nekih škatlicah, da lahko samo dodajaš ali vlečeš ven vrečke, ker sicer boš imel v MARS predalnikih po 1 čip v predalu, v naslednjem ti pa cel predal ne bo zadosti. Jaz imam v predalnikih samo najbol pogosto uporabljene čipe, recimo 555, LM358, ATMEGA328,..

Se pa splača diode in mostiče dajat v predale, katere ločiš zgolj po toku. Ko ga boš rabil, boš odprl predalček glede na tok, potem pa po datasheetu poiskal primerno napetost, od tistih ki jih imaš.
Zenerice vsake v svoj predal, oz po 3 vrednosti v enega.
LEDice tudi, ločiš jih po velikosti edino, vsaka barva svoj predal.
Napetostne stabilizatorje vsako napetost v svoj predal, s tem da 7805 in 7905 v istega, ločit z razdelkom.

Potem boš pa videl, kako ti ustreza in kako naprej.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 19 Jul 2024, 12:45

+1 za Hoferjeve predalčke. Predalčki so malo večji od MARS, tako da grejo zip vrečke z elementi lepo noter, pa iz mehkejšega materiala so, da ne pokajo...

Upore imam jaz sortirane >=0R, >=10R, >=100R, >=1kR in tako naprej, notri pa THT elemente na traku z napisano vrednostjo na traku ali pri SMD zip vrečke po vrednosti. Reciklirane komponente imajo posebno omarico glede na nove sortimente.
dejko1

Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 194 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 194

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 20 Jul 2024, 08:37

Imam dva, tri hoferjeve predalnike. Kvaliteta izdelave je … milo rečeno katastrofalna: predal se “sname” s sank in pade na spodnjega, če ga ne daš lepo noter, vse skupaj se nenormalno zvija, sanke za predale so res minimalne… če ga želiš pritrdit na steno in biti prepričan, da ne pade dol ga moraš v steno privijačit 10x, ker se kar nekako “razstavlja” na nekaterih delih, pa zadnja stena je občutno prešvoh za namen, da drži cel predalnik na steni na dveh vijakih…
pravi predalnik je eden in edini: marsov…
Jaz imam drugače Tht upore v predalniku, SMD v zgoraj omenjenih škatlah, ostalo pa večinoma tudi po predalnikih.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 752 krat
Prejel zahvalo: 948 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 22 Jul 2024, 20:00

Jakey je napisal/-a:
Lovro7 je napisal/-a:

Huh. Vprašanje, ki nima direktnega odgovora. Odvisno je, koliko imaš tega. Če uporabljaš samo 555 in LM358 recimo, potem lahko maš v zip vrečkah. Enako s tranzistorji, če te pa veseli elektronika, potem pač moraš enostavno dobit neke škatle in dajat notri po razdelkih. Če imaš recimo večje količine, se splača obdržati v palicah (plastični profili, ki držijo DIP čipe ali druga ohišja), medtem ko tranzistorje...je pa zahtevno, ker je ogromno različnih, sortiraš jih pa po BIPOLARNI-MOSFET-IGBT-TRIAC-TIRISTOR. Ko to rešiš, greš v podskupine, npr. BIPOLARNI, PNP in NPN, enako pri fetih...itd. To je mogoče res optimalno, da jih imaš v plastičnih vrečkah in v nekih škatlicah, da lahko samo dodajaš ali vlečeš ven vrečke, ker sicer boš imel v MARS predalnikih po 1 čip v predalu, v naslednjem ti pa cel predal ne bo zadosti. Jaz imam v predalnikih samo najbol pogosto uporabljene čipe, recimo 555, LM358, ATMEGA328,..

Se pa splača diode in mostiče dajat v predale, katere ločiš zgolj po toku. Ko ga boš rabil, boš odprl predalček glede na tok, potem pa po datasheetu poiskal primerno napetost, od tistih ki jih imaš.
Zenerice vsake v svoj predal, oz po 3 vrednosti v enega.
LEDice tudi, ločiš jih po velikosti edino, vsaka barva svoj predal.
Napetostne stabilizatorje vsako napetost v svoj predal, s tem da 7805 in 7905 v istega, ločit z razdelkom.

Potem boš pa videl, kako ti ustreza in kako naprej.

Tudi jaz vačino uporabljam ATmega328, LM339/393, NE555. Sicer pa imam cele škatle različnih čipov, ki bodo tudi sortirani. Npr: logična vrata, eeprom, ram…

Čipe bom imel v omari z manjšimi predali.
Tht upore bom imel v drugi omrai z širišimi predali. Predal bom razdelil na 3 dele. V teh delih bodo uopori xy vrednosti, ki jih imam nekaj kosov. Druge vrednosti dobijo svoj predal.
Tranzistorji bodo v vrečkah. Vrečke bodo v 2 škatlah: PNP in NPN.
Elektrolitski kondenzatorji manjših vrednosti bodo tudi v predalih, večji bodo v enem velikem predalu.

Smd komponente bodo v prej omenjenih škatlicah.

Ali je kdo že kupil škatlice direktno od aditeka. Ali je bolje da kupim pred ebay ali aliexpress?
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a mare69 » 23 Jul 2024, 09:05

Stestiral sem še en sistem za inventar, zaloge, ...
https://inventree.org/

veliko bolj je dodelano od partkeepr. Ima tudi opcije za izdelavo kosovnic, naročil, bazo strank, ... en ERP v malem. Malo bom še testiral, pa verjetno prenesem bazo vanj, saj je že na prvi pogled boljši. Je pa seveda free. Inštalira se zelo enostavno. Lahko tudi v kontejnerju (docker). Jaz sem si kar eno VM zagnal in dela "out of the box" po navodilih: https://docs.inventree.org/en/stable/start/intro/ . Tudi logiranje je zaščiteno s 2FA, tako da "odpiranje na ven" ni težava.
mare69

OdgovorNapisal/-a smatjaz » 23 Jul 2024, 16:22

Uporabniški avatar
smatjaz

Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 91 krat
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Jul 2024, 05:53

Meni pa tile predalčki niso preveč všeč, ker se preradi "razstavljajo" - vsakič, ko jih primeš v roke se kakšna vrsta prestavi (gor, dol) - lahko, da sem dobil slabo serijo, a moji se ne zataknejo dovolj dobro eden z drugim. Sem jih nameraval že skoraj prilepit skupaj, a potem je zoprno, ker jih ne bi mogel več razstavit in spremenit konfiguracijo, če bi hotel. No, če bi jih imel fiksno nekje na mizi, polici... in jih ne bi vsakič, ko jih rabim jemal v roke te težave ne bi imel.

Poleg tega se pokrovi ali odprejo do konca ali pa tudi ne, ko pritisneš jeziček... se celo zgodi, da ostane čisto zaprt.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 25 Jul 2024, 10:40

VolkD je napisal/-a:

Potrjujem, da je kaj videti pri VolkD :D
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 260 krat
Prejel zahvalo: 745 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 25 Jul 2024, 15:48

VolkD je napisal/-a:

Pridem pogledat, tako ali tako se moram oglasiti za oživljanje napajalnika
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Jul 2024, 18:16

Lovro7 je napisal/-a:Pridem pogledat, tako ali tako se moram oglasiti za oživljanje napajalnika
Dobrodošel!
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 29 Jul 2024, 12:54

Hmm, nisem siguren če se govori o istih Hofer predalnikih, ampak moji nimajo takih težav, kot jih opisuje Protonček... Obstaja tudi nekaj različnih variant - ali imajo male plastične predalčke različne širine kot MARS, nekateri imajo pa tudi večje sortirne banjice. Jih imam zložene enega na drugega na mizi...
dejko1

Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 194 krat
Uporabnika povabil: gumby

OdgovorNapisal/-a Jakey » 29 Jul 2024, 12:58

dejko1 je napisal/-a:Hmm, nisem siguren če se govori o istih Hofer predalnikih, ampak moji nimajo takih težav, kot jih opisuje Protonček... Obstaja tudi nekaj različnih variant - ali imajo male plastične predalčke različne širine kot MARS, nekateri imajo pa tudi večje sortirne banjice. Jih imam zložene enega na drugega na mizi...

Točno to, sam sem jih imel 16 (pa sem jih potem zamenjal za marsove) pa nisem imel nobenega taknšega problema.

9€ za tak predalnik je hudo dober deal.
Priponke
202311170631.jpg
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

OdgovorNapisal/-a MadMax » 29 Jul 2024, 13:37

Imam take hoferjeve (mali prozorni predalčki) za "težjo železnino" (fastoni, večji konektorji, votlice, vijaki, matice, podložke, tesnila, žeblji, še kak Cu/MS fiting, ...) pa mi še noben ni odpadel, kljub pritrditvi "3 v stolpec".
Je pa res da sem še nove po zadnji steni malo dodelal-zatalil plastiko s starim spajkalnikom, dal kak vijak več, predvsem pa spodnje na dnu podprl-naslonil na vodoravno leseno letev na steni.

Marsovi so sicer neprimerno varnejši pred odpadanjem s stene zaradi kovinskega ogrodja, ampak tista krhkost njihovih predalčkov je pa tudi več kot graje vredna.

Vsakomur svoje...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Zahvalil se je: 822 krat
Prejel zahvalo: 918 krat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Jul 2024, 14:53

MadMax je napisal/-a:Marsovi so sicer neprimerno varnejši pred odpadanjem s stene zaradi kovinskega ogrodja, ampak tista krhkost njihovih predalčkov je pa tudi več kot graje vredna.

+1
Imam že skoraj 10 predalčkov, ki sem jih naredil s 3D printerjem. Je pa res, da na mojo omarico tipa Mars, večino dneva sveti sonce.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 29 Jul 2024, 16:12

Jaz sem jih nekaj let nazaj kupil 10 kosov, nekje v neki slovenski spletni trgovini, se spomnim, so imeli ni-da-ni od marsa, od vseh predalnikov do vseh “rezervnih delov”.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a MadMax » 29 Jul 2024, 18:51

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Zahvalil se je: 822 krat
Prejel zahvalo: 918 krat

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 29 Jul 2024, 19:16

Točno tukaj, ja. Hvala!
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a dbajda » 16 Avg 2024, 16:10

Lidl ima trenutno predalnike: https://www.lidl.si/p/regal-za-shranjev ... Sales_Week

Za ta denar so predalniki OK, kjerkoli drugje gledaš je podobna zadeva 40€+
Imam 2 polna komponent, enega za THT upore, drugega za različne druge komponente, sem pa ravno danes še dva kupil, kamor bom nafilal razno železnino, matice, vijake, podložke ...
dbajda

Kraj: Zagorje Ob Savi
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 31 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 16 Avg 2024, 17:24

dbajda je napisal/-a:Lidl ima trenutno predalnike: https://www.lidl.si/p/regal-za-shranjev ... Sales_Week

Za ta denar so predalniki OK, kjerkoli drugje gledaš je podobna zadeva 40€+
Imam 2 polna komponent, enega za THT upore, drugega za različne druge komponente, sem pa ravno danes še dva kupil, kamor bom nafilal razno železnino, matice, vijake, podložke ...

Ravno smo bili v trgovini pa sem videl tvoj prispevek. Zadnje 4 sem dobil.

So pa odlične za ta denar. Nekaj let imam tako in še nisem imel problema z letečimi predali.
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 23 Sep 2024, 14:52

Ali lahko nastane problem, če čipe (mikrokrmilniki…) shranjujem v navadni zip vrečki. Mislim na statiko.
Ali kupim anti-statične vrečke?
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a mare69 » 24 Sep 2024, 05:47

Zavij jih v alu folijo.
mare69

OdgovorNapisal/-a Jakey » 24 Sep 2024, 08:30

Ali to, kar priporoča Mare, ali pa uporabi:

-antistatične vrečke od farnella, mouserja..kogarkoli...dobiš na kile te robe za pest čipov včasih. Tudi klešče sem že dobil zavite v a3 kos tega.
-antistatične škatlice od farnella. Ubistvu je navaden karton, je pa notri antistatična pena.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Vrni se na Delovna soba, delavnica, garaža, ...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost