Sem nov v elektroniki in sem prišel sem do točke, ko si moram urediti delavnico. Imam splošno (očetovo delavnico) kjer je tako ali tako 90% stvari mojih in ni več postora niti za škatlico uporov.
Kar se tiče elektronike najraje delam kar za pisalno mizo v sobi. Imam stol, luč, dovolj prostora in računalnik.
Sedaj pa glavno vprašanje. Kako shranim sortirane elektronse komponent?
Od uporov, tranzistorjev, mosfetov, IC-jev, kondenzatorjev… Komponente so v vseh možnih ohišjih. Nekaj smd komponent je na kolutih, nekaj na 5cm dolgih trakovih in nekaj v zip vrečkah.
Imam 2 hoferjevi omarici z predali.
Poizkusil sem oštevilčiti predale in uporabiti program za iskanje komponent. Tu pa je nastal problem. Ko sem testiral kakšno vezje na bredboardih in neka vrednost ni bila prava sem moral zagnati računalnik, poizkati pravi komponent nato predal… Ni najbolj praktično.
Nato pa sem dobil še več smd kolutov, ki pa ne grejo v predalčke.
Potem sem imel predalčke z vrednostmi uporov do 100. Do 50 je bil en predalček od 0 do 5 in tako napej. Nad 50 pa po 10. To mi tudi ni odgovarjalo saj so bile vrednosti od 0,02R pa do 5 v istem predalčku. Pa še včasih imam samo 1 upor ene vrednosti in ga moram iskati med 50 drugimi.
Poizkusil sem tudi predalčke do 10 (1, 2, 3…). Tukaj pa sem bil vedno v dilemi ali je 0,2R v predalčku z oznako 1 ali v 2. Pa še 47R in 470k so bili v istem predalu

Vrednosti uporov je ogromno in nimam prostora, da dobi svaka svoj predalček.
Potem pa pridejo še tranzistorji. V osnovi sem imel 3 predalčke:
Power tranzistorji
NPN
PNP
Tukaj pa je bil problem da imam veliko različnih vrst in ne vem točno katere imam na zalogi.
Kako bi shranil te? So v vseh možnih ohišjih.
Bc547 in bc557 sem namenil posebno škatlico, ker jih največ uporabljam.
Potem pa so še IC-ji. Imam vse od operacijskih ojačevalnikov do EEPROM-ov. Kako je najbolje sortirati te.
Se mogoče upore najbolj splača dati v zip vrečke?
Tako izgleda, ko je pospravljeno

Se pravi kako vi shranjujete komponente?